Blote Borsten

5528 Column nr. 2 in de P.

Herinnert u zich deze nog? Onder de slogan ‘Een borst is maar een borst’, voerde de Scandinavische feministische actiegroep Bara Böst (een woordspeling die zowel Gewoon Borsten als Blote Borsten betekent) enkele jaren geleden actie voor het recht om ook in overdekte, publieke zwembaden topless te mogen zwemmen. Met succes, want in gendergidsland Denemarken is het sindsdien toegelaten.

Anno 2012, in Vlaanderen worden gescheiden zwemuurtjes met enkel vrouwelijke redsters nog volop gepromoot en ingericht, links naar burkinifashionsites, à la www.modestkini.com incluis. Meer nog, in haar brochure ‘Scoren met diversiteit: veel gestelde vragen over islam en sport’ poneert de Antwerpse integratiedienst dat dergelijke kledij “tegemoet komt aan de noden van hedendaagse moslim meisjes”.

Ons streven naar vooruitgang brengt ons soms in de war. De linkse Nederlandse prof Paul Scheffer verwoordt het in zijn standaardwerk ’Het land van aankomst’ treffend: “De migratie die we nu meemaken heeft onze samenlevingen in veel opzichten niet opener gemaakt. Door de traditionele opvattingen die veel migranten meebrengen, zijn oude vragen omtrent de positie van de vrouw ineens weer opgedoken en is de vrijheid van meningsuiting opnieuw omstreden geraakt. Opeens hebben we het weer over godslastering en over geloofsafval. Ook al gaat het soms om opvattingen die we kennen uit onze eigen geschiedenis, dan nog is het geen vooruitgang om de emancipatie van 5O jaar geleden te moeten herhalen.”

Kortom, het zwembad in de buurt blijft een uitgelezen plek om diepmaatschappelijke religieuze conflictstof te vinden. De overdreven paniekerige houding ten opzichte van het gemengd zwemmen van de conservatief-katholieken uit het midden van de vorige eeuw, is met volle overgave overgenomen door de conservatieve moslims uit deze eeuw. 

Het verschil? De feministen en zelfverklaarde progressieven zwijgen ditmaal als vermoord, althans in Vlaanderen. Wereldkampioenen papensmullen, dat wel (met Mgr. Léonard als favoriet toetje), maar oh zo stil als de zoveelste imam of moefti het gemengd zwemmen verbiedt… 

Ik schreef het al eerder, mijn verstand is te klein om het hedendaagse bondgenootschap tussen de conservatieve Islam en het progressieve socialisme te kunnen vatten.

4 gedachtes over “Blote Borsten

  1. Ongelooflijk, we gaan stilaan terug naar Middeleeuwse toestanden, en dit met de steun van onze “vlaamse” tradionele partijen.

  2. Er is helemaal geen bondgenootschap tussen de conservatieve islam en het progressieve socialisme. Er is alleen de absolute onwil van ‘rechts’ om te nuanceren, waardoor elke poging tot begrip (wat iets anders is dan goedkeuring) en elke zoektocht naar een leefbaar compromis tussen respect en vrijheid gemakzuchtig geklasseerd wordt als ‘naïef’, ‘hypocriet’ of ‘politiek correct’. Omdat het tegenwoordig nu eenmaal electoraal loont om ‘harde taal’ te spreken, waarbij de eigen dominante klasse van welvarende, autochtone middenklassers zichzelf (en haar portemonnee) veilig stelt en alle verantwoordelijkheid en schuld van wat misloopt legt bij de archetypische ‘zondebok’, al naargelang het onderwerp: de ‘linksen’, de belgicisten, de franstaligen of de moslims.

  3. 1/ Prof. Dr. Scheffer is zelf uitgesproken links.
    2/ Ik leg de verantwoordelijkheid niet bij de moslims, wel bij de mensen die blijven hangen in een integratieconcept van de vorige eeuw. Dit concept is failliet volgens Sarkozy, Merkel, Rutten, Verhaeghe, en zoveel andere centrumpolitici.In Vlaanderen wordt dit echter nog steeds beleden door een kleine minderheid.

  4. 1. Zijn linkse intellectuelen als Scheffer niet eerder een teken dat de karikatuur van de ‘linkse kerk’ absoluut niet klopt? Ik ken eigenlijk weinig linkse intellectuelen wiens betogen zelfs maar herkenbaar zijn in de verwijten die hen op fora en blogs naar het hoofd worden geslingerd. Overigens heb ik niet echt problemen met de analyse van Scheffer, maar veel meer met nogal wat zelfbenoemde ‘islam-critici’ die – cherrypickinggewijs – tendentieus Scheffer voor hun rechts-ideologische karretje spannen. Ik vrees dat mensen als Scheffer niet altijd even blij zijn met al hun ‘fans’.
    2. Het klopt dat de vorige generaties politici er vaak een boeltje van hebben gemaakt, en misschien was hun ‘integratieconcept’ niet helemaal correct. Ik deel dan ook wel wat (vooral technische en operationele) kritiek met mensen als u. Alleen vind ik de door rechts voorgestelde (vooral identitaire) ‘concepten’ en politieke koerswijzigingen nog veel problematischer (want polariserend en stigmatiserend), en ben ik er helemaal niet zeker van of hun ‘remedies’ minder erg zijn dan de ‘ziekte’. Ik bedank dan ook voor het Nieuwe Vlaanderen, waarin het goed leven is… als je behoort tot de dominante groep van welvarende middenklassers, die voldoende rijk zijn om te kunnen klagen over te hoge belastingen en die welzijn verwarren met (materiële) welvaart. Ik vind het zelf erg spijtig dat het aanvankelijk emancipatieve cultuurflamingantisme intussen helemaal verworden is tot een louter centennationalisme.
    3. U noemt Sarkozy, Merkel, Rutten en Verhaege ‘centrum’? Dat vind ik erg vreemd, zeker als je merkt hoezeer ze meer en meer proberen een taal te vinden, die nèt niet ranzig is maar toch vuil genoeg om mee te surfen op de angsten en vooroordelen van hun te veroveren kiezers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s