Lubbeekse hongerstakers

Pijnlijk. ROB TV bracht dinsdag kort mijn aanklacht dat Lubbeek nog steeds geen enkele kandidaat-vluchteling opvangt. Niettegenstaande onze top 12 plaats in de ijdele rangschikking van ‘rijkste gemeenten van België’ zijn we zowat de enige Vlaams-Brabantse gemeente die onderdak aan asielzoekers pertinent weigert. Met als uitvlucht dat het OCMW ‘geen gepaste woning vindt’. Blijkbaar is de Lubbeekse woningmarkt stukken moeilijker dan die van Tervuren, Keerbergen en Overijse… Dat de lokale VLD dit tegenhoudt is al erg genoeg, maar de verantwoordelijkheid van meerderheidspartijen Sp.a en Groen! is verpletterend. De mond vol hebben van internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking, totdat er eentje komt aankloppen aan de eigen Lubbeekse huisdeur… Als ze het echt zo goed menen, dat ze hiervan dan een breekpunt maken op de OCMW-raad. De ‘geborneerde, inhumane, rechtse zakken’ van de N-VA zijn zelfs voor, dus wie heeft er bang van de eigen schaduw?

Maar wat is er pijnlijk aan deze zaak? ROB slaagde erin om bij mijn pleidooi beelden te plaatsen van de illegale hongerstakers aan de VUB. (Bekijk het zelf op: Snelnieuws | Rob TV). Zo lijkt het alsof wij voor het huisvesten van hongerstakende sans-papiers in Lubbeek pleiten. Auch! Migratie is als maatschappelijk onderwerp al delicaat genoeg. Blunders als deze leiden op zijn minst tot ferme misverstanden.

Dit voorval toont aan dat er veel over migratie gepraat wordt, maar dat weinigen er iets van kennen. Asielzoekers, gezinsherenigers, illegalen … allemaal hetzelfde, toch? Niet dus, journalisten en politici horen te weten dat een asielzoeker een kandidaat-vluchteling is die verblijfsrecht heeft in België zolang de aanvraagprocedure loopt. Deze mensen worden niet opgesloten – gelukkig maar, het zijn immers geen criminelen – maar verblijven in een open opvangcentrum (bvb. het Klein Kasteeltje) of in een lokaal, gemeentelijk opvanginitiatief (LOI). De hongerstakers aan de VUB zijn géén asielzoekers, dit zijn mensen zonder verblijfsrecht in België (illegalen of sans-papiers) die hopen via hun wanhoopsdaden geregulariseerd te worden of een andere tijdelijke verblijfsvergunning te krijgen (voor arbeid of studie). Kortom, de ene groep heeft totaal niets met de andere te maken.

Advertenties

Een gedachte over “Lubbeekse hongerstakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s