Griekenland aan de Zenne

“Vlaamse kabinetten slanken verder af.” Zo berichtten eerder deze week sommige media. Met 269 zijn ze nog, het uitgedunde legertje cabinetards van onze 9 Vlaamse ministers. 3 jaar geleden waren ze nog met een 500-tal. De tijd van de spoken is definitief voorbij. Spoken zijn kabinetsmedewerkers die wel op de loonlijst staan, maar zich nooit vertonen: vaak politieke vrienden, partijmensen of anderen…

Ook sommige Volksunieministers deelden – spijtig genoeg – in deze dubieuze praktijken. 12 jaar geleden namen mijn toenmalige collega’s me hiermee ferm in de maling. “Zeg Theo, G.D.S. heeft gebeld van het kabinet, hij vraagt om terug te bellen.” In al mijn naïviteit – ik was met mijn 22 lentes het groentje van de VU-iD-fractie – belde ik naar het kabinet “Hallo, ik bel voor G.D.S.” De telefoniste: “Sorry maar hier werkt geen G.D.S.” Hij stond nochtans voltijds ingeschreven, mijn collega’s proestten het uit.

Gelukkig zijn die praktijken voorbij, althans in de Vlaamse regering. De federale en de Brusselse regering blijven de soep goed uitscheppen. Zo telt de Brusselse regering voor het eerst meer medewerkers dan de Vlaamse. 272‘beleidsmakers’ proberen dagelijks de Brusselse puinhoop in toom te houden. Het grootste kabinet is voor oh ironie! de groenen met Ecolo-minister Evelyne Huytebroeck en haar 47 acolieten. Ter vergelijking, Vlaams Minister-President Kris Peeters heeft er 37. De andere groene topper uit de Brusselse regering, Staatssecretaris voor mobiliteit Bruno De Lille, heeft 37 medewerkers waaronder 2 full-time chauffeurs. En dat met amper 1.091 voorkeurstemmen, 30 stemmen per medewerker, il faut le faire. Of zijn wagenpark op zonne-energie rijdt, heb ik niet kunnen achterhalen. En wat te denken van Ecolo-staatssecretaris Doulkeridis die volgens de officieel gepubliceerde kabinetslijst een ‘loopjongen’ op zijn kabinet heeft rondlopen. Griekenland aan de Zenne.

En wat Brussel kan, doet België beter. Elio I spant de kroon: 44 kabinetsleden gemiddeld per kabinet, een 900-tal in totaal. Belgisch kabinetskampioen Laurette Onkelinckx van de Parti Socialiste heeft een persoonlijke hofhouding van 78 cabinetards, full-dressed obers incluis. Nu weet ik waar die fijngeschelde verse ananasschijfjes, bolletjes meloen en gepelde mandarijntes vandaan bleven komen tijdens de regeringsonderhandelingen op haar kabinet in de zomer van 2010.

De Waalse regering publiceert geen cijfers over haar cabinetards. Het is een princiepskwestie naar het schijnt…

Advertenties

5 gedachtes over “Griekenland aan de Zenne

 1. Vlaanderen moet eerst het voorbeeld van goed beleid geven en dat gebruiken als pasmunt om belgie in de pas te doen lopen.

 2. Dat de Vlaamse regering het beter doet, kan enkel maar beter zijn voor de toekomst. Soberheid en degelijk bestuur, ik kan het alleen maar aanmoedigen. Ik ijver ook voor een zelfstandig Vlaanderen zonder het nepotisme en zonder politiek erflatenschap van zoontjes en dochters. Ondertussen vecht ik zelf met de media, waarop recent al terechte kritiek kwam, maar waaraan eigenlijk niks wordt gedaan, behalve wat oplapwerk. Ik verwijs U graag naar http://www.bloggen.be/kritische_kijk/

 3. In de ons omringende landen doet men het zonder cabinetards. Heeft men geen handvol regeringen en parlementen en instellingen en ambtenaren enz, enz. Zelfs Vlaanderen telt proportioneel gezien meer ambtenaren dan in de ons omringende landen. De Senaat is niet afgeschaft maar hervormd. Vlaanderen mag dan op de goede weg zijn, zo lijkt het, het werk begint nog maar pas volgens mij. In andermans vlees snijden is gemakkelijker dan in het eigen vel.
  Ik zie hoopvolle dingen, maar ook wereldvreemde.

 4. Do not ask what your country can do for you , but …. ( JFK ) Volgens mij is Vrancken goed bezig , alleen vegen voor eigen stoep kan later dienen als voorbeeld voor de rest .
  Londen heeft een burgmeester en 10 miljoen inwoners , wij hebben ….
  Met hetgeen onze voorvaders, ouders, wijzelf gepresteerd hebben moet ewe al lang overschot in budget hebben . Sereniteit , eerlijkheid en investering moet basis zijn voor de kinderen en kleinkinderen na ons
  Extremisme , banditismse moe streng betsraft worden. Initiatief , bereidwilleigheid en mdewerking moet beloond worden . Wat onrechtmatige mandaten betreft… een woord : de rechtbank : diefstal , bedrog , huichelarij etc etc .
  Vrancken ondersteund en bevestigd onze waarden, eerlijkheid , gerechtigheid en loon naar werk .. en terzelfdertijd ondersteuning van de minder begoeden … doe zo voort ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s