Blauw bloed, rode diesel

60 jaar geleden besteeg Queen Elisabeth II de Britse troon. Vorige week kon de hele wereld meegenieten van haar diamanten jubileumfeest dat de volle vier dagen duurde. De mensenzee was ongezien. Ongezien devoot ook, zelfs sexbom Kylie Minogue beloofde voor een keer haar hotpants en jaretelles thuis te laten ‘om de koningin niet te choqueren’. Britishness ten top.

Hoe populair the Queen is in Engeland, hoe lijzig is het enthousiasme voor de van Saksen-Coburgs bij ons. 21 juli? Drache nationale. 15 november? Dubbele drache nationale. 15 november is de dag van de Dynastie moest u het niet (meer) weten. Of was het 15 december?

Artificieel

Neen, de Belgische monarchie is in Vlaanderen niet erg geliefd. Dat is niet onbegrijpelijk. België is een artificieel land met een meerderheid die zich gedraagt als minderheid. Twee democratieën op de Europese breuklijn tussen de Latijnse en de Germaanse cultuur. En onze monarchen – ook al komen ze uit het noorden – ademen één en al de Latijnse cultuur uit, in doen, in laten en al zeker in spreken. Het Frans blijft de hoftaal bij uitstek, het Nederlands niet meer dan een noodzakelijk kwaad. ‘Het is een echt vrouwtje’ zo luidde de woorden van de kroonprins bij de geboorte van prinses Elisabeth. Goed dat koningin Fabiola al jaren zwijgt. Want zij en Paola spreken na decennia nog altijd geen verstaanbaar Nederlands, nochtans de taal van de meerderheid van hun onderdanen…

Jupiter

In tegenstelling tot het huis Oranje-Nassau leven onze prinsen en prinsessen niet ‘midden de mensen’, maar hoog verheven boven het volk. En hun goedbetaalde entourage zet hun met graagte op een voetstuk. Laken is een stad op Jupiter. ‘Collective blindness’ heet dat in managementtaal. En die collectieve Koninklijke blindheid gaat ver, heel ver. Via hardnekkig parlementair werk ben ik te weten gekomen dat onze Koninklijke familie al decennialang geen belastingen, BTW of accijnzen betaalt. Om maar één voorbeeld te noemen: in het kasteel van Laken staat een accijnsvrije benzinepomp – de zogenoemde ‘pompe défiscalisée’ – waar alle leden van de koninklijke familie belastingsvrij kunnen tanken. Royale belastingsontduiking want er bestaat geen enkele wet die de Koninklijke familie vrijstelt van BTW en accijns.

Republiek

Op het moment dat alle Belgen zich blauw betalen aan accijnzen op benzine of diesel, tankt het blauw bloed rode diesel. En dat terwijl Koning Albert er altijd als eerste bij is om zijn landgenoten de les te spellen of op te roepen om ‘een extra steentje’ bij te dragen om de crisis op te lossen.

Het Belgisch Koningshuis biedt alvast het voordeel van de duidelijkheid. De dag dat Vlaanderen onafhankelijk wordt, zal het met een presidentieel regime zijn.

Advertentie

Een gedachte over “Blauw bloed, rode diesel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s