De slak

‘De Caricole’ doet waarschijnlijk bij weinig Vlamingen een lichtje branden.  De Caricole is het gloednieuwe gesloten centrum voor illegale vreemdelingen in Steenokkerzeel dat – zoals de naam laat vermoeden – lijkt op het slakkenhuis van een wijngaardslak. Het ziet er niet alleen uit als een slak, het is gebouwd aan een slakkengang en de bouw leest als een Belgisch blunderboek.

In 2007 geeft de toenmalige federale regering groen licht voor de bouw van de Caricole. Omdat het ‘zeer snel’ moet gaan, wordt er niet met een klassieke aanbesteding gewerkt. De afspraak is dat de Brussels Airport Company (BAC) de Caricole bouwt op de velden net tegenover de 127Bis, en dat de Belgische Staat het huurt voor 36 jaar tegen 1,5 miljoen euro per jaar. Met 9% rendement ligt de huurprijs daarmee ver boven het normale marktrendement van 6% à 7%. Het privébedrijf BAC doet met de bouw van de Caricole een gouden zaak want op 11 jaar tijd is de investering volledig terugverdiend. De volgende 25 jaar zijn pure winst.

Een bedenkelijke vastgoedoperatie die doet denken aan de ‘sale and lease back’-trukendoos van de regeringen Verhofstadt. Alles was goed om de paarse begroting te doen kloppen. Zo werd o.a. de Financietoren verkocht en opnieuw ingehuurd tegen een rendement van 8%. De vastgoedmagnaten werden slapend rijk. Het Rekenhof reageerde furieus, de regering gebaarde van krommenaas. In 2010 maakte de Regie Der Gebouwen de totale kostprijs van deze operatie eindelijk bekend: 1,8 miljard euro. Toenmalig oppositielid CD&V’er Servais Verherstraeten had het eind 2006 nog over ‘een ondoordachte en slechte maatregel’. Zijn fractieleider, Yves Leterme vond dit in 2001 ‘koopjes van het jaareinde’ Zes jaar later klinkt Verherstraeten enigszins anders. Interpelleren we hem enkele weken geleden over de schandelijke Caricole-deal als bevoegd Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen dan ziet hij plots geen probleem meer. Het contract heronderhandelen is niet nodig.

En daar blijft het niet bij. Niet alleen de veel te hoge huurprijs stemt tot nadenken. De Belgische Staat betaalt gedurende 14 maanden huurgeld zonder dat het gebouw in gebruik is genomen. Twee miljoen euro belastingsgeld foetsie. De Regie der Gebouwen heeft immers grote vertraging opgelopen. Onder andere omdat de klinken aan de verkeerde kant zijn geplaatst. Ze stonden aan de binnenkant van de celdeuren. De celklinken! Aan de binnenkant! Kafka himself had het niet kunnen bedenken.

Advertenties

5 gedachtes over “De slak

 1. Over de grond van de zaak wordt weer niets gezegd. Hebben we deze “gevangenis” wel nodig? Zijn mensen, op zoek naar geluk, naar inkomen, illegalen, criminelen? Nooit horen we een discussie over de ongelijkheid in de wereld, over de uitbuiting door het kapitalisme, corruptie van staatshoofden en regeringsleiders, als oorzaken van armoede, hopeloosheid. Dat mensen hun geluk zoeken waar het beter is, of waarheen andere “mensenhandelaars” hen lokken voor veel geld, heb ik nog niet horen zeggen door degenen die vreemdelingen buiten willen.

 2. dat zeg ik meermaals in het boek, te verkrijgen vanaf september Eddie.

  Hoe je ook draait of keert, zonder de stok vd gedwongen verwijdering is elk migratiebeleid gedoemd om te mislukken.

 3. Bedankt Theo.

  Blijf de schandalen melden, ooit moet het mogelijk zijn deze wantoestanden te stoppen.
  Je hebt nog VEEL werk voor de boeg.

  Succes

 4. Theo, zelf ook bezig met een veel te duur plaatselijk paleisje voor de eigen glorie? Kasteelhoeve Linden … In tijden van grote schulden en noodzakelijke besparingen moeten plaatselijke besturen zich met dit soort dingen NIET bezighouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s