Waarom en hoe Bernard Arnault Belg kan worden

Multimiljardair en de grote baas van het luxeconcern LVHM (Louis Vuitton Hennessy Moët) Bernard Arnault wil Belg worden. Hij diende een naturalisatieaanvraag in bij de Kamercommissie waarvan ik lid ben. “Wat ga je ermee doen Theo?” kreeg ik onmiddellijk als vraag. Interessante discussie, ik zet alles op een rijtje:

1/ Op dit ogenblik is de Snel-Belgwet nog van kracht, pas begin oktober wordt de nieuwe, strengere wet gestemd in de plenaire vergadering van de Kamer. Vervolgens moet de nieuwe wet nog verschijnen in het Staatsblad. Met andere woorden de nieuwe strengere nationaliteitswet zal pas effectief van kracht zijn ergens begin 2013.

2/ Alle naturalisatieaanvragen van vòòr de inwerkingtreding van de nieuwe wet, worden nog behandeld volgens de oude criteria. Dit betekent dat Arnault 3 jaar in België moet wonen. Hij heeft wel een huis in Brussel, maar woont volgens de media officieel in Parijs. Dit betekent dat hij de eerste jaren nog niet in aanmerking komt voor de Belgische nationaliteit. Pech voor Arnault, pech voor de Belgische fiscus, goed voor de Franse fiscus.

3/ Indien Arnault echter wacht met zijn aanvraag tot de nieuwe nationaliteitswet van kracht is, stijgen zijn kansen aanzienlijk. In de nieuwe nationaliteitswet grijpen we immers terug naar de echte bedoeling van de naturalisatieprocedure. Een spoedprocedure om Belg te kunnen worden via het parlement, maar enkel voor mensen met buitengewone verdiensten voor het land en die daardoor een bijzondere bijdrage leveren aan de internationale uitstraling van België. (zie het nieuwe Artikel 19 onderaan dit blogbericht). Er zijn geen voorwaarden inzake verblijfsduur.

4/ Arnault’s buitengewone verdienste op sociocultureel en maatschappelijk vlak zijn natuurlijk onmiskenbaar. Met zijn bedrijven stelt hij tienduizenden mensen te werk, ook in ons land. Onder de nieuwe procedure zou hij zeker in aanmerking komen. Hij moet zich wel laten domiciliëren in zijn woonst te Brussel.

5/ Dit dossier is politiek erg beladen. De Franse PS zal ongetwijfeld de Belgische PS zwaar onder druk zetten om dit niet zo te interpreteren. Het vertrek van hun rijkste landgenoot naar buurland België betekent immers zwaar gezichtsverlies voor het kabinet Hollande. Ik ben ervan overtuigd dat de PS-commissieleden tegen zullen stemmen.

6/ De exacte redenen voor Arnault’s vlucht moeten hoogstwaarschijnlijk gezocht worden bij de rijkentaks (tot 75%!) die Hollande wil invoeren. Een rijkentaks die verschillende (klein-)linkse partijen in ons land ook halsstarrig verdedigen. Heilloos, zo blijkt. In een internationale context vluchten de grote kapitalen razendsnel. Daarbij komt dat Europa naar een harmonisatie van de belastingsvoeten streeft, wat Frankrijk doet, staat hier haaks op. De gevolgen voor deze socialistische koppigheid zullen navenant zijn.

7/ Standpunt N-VA? Laat maar komen die Fransen. Arnault zal – zodra Belg – meer ‘goesting’ hebben om te investeren in ‘la petite Belgique’. Zelf zegt Arnault immers in een communiqué dat hij Belg wil worden om zijn investeringen in België aan te zwengelen. Hij zou bezig zijn met het versterken van een coördinatiecentrum in ons land.

Na de Franse roof van onze energie- (Electrabel, …) en bankensector (Dexia) heb ik hiervoor trouwens niet de minste schroom.

 

Nieuw wetboek Belgische nationaliteit:

“Art. 19. § 1. Om de naturalisatie te kunnen aanvragen, moet de belanghebbende:

1° de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt;

2° wettig verblijven in België;

3° en aan België buitengewone verdiensten hebben bewezen of kunnen bewijzen op het wetenschappelijk, sportief, of sociocultureel vlak en daardoor  een bijzondere bijdrage kunnen leveren voor de internationale uitstraling van België;

4° en met redenen omkleden waarom het voor hem zo goed als onmogelijk is om de Belgische nationaliteit te verkrijgen door het afleggen van een nationaliteitsverklaring overeenkomstig artikel 12 bis.

Om zich te kunnen beroepen op buitengewone verdiensten, moet de belanghebbende op straffe van onontvankelijkheid volgende elementen kunnen aantonen:

1° in het geval van buitengewone verdiensten op wetenschappelijk vlak: een doctoraatstitel;

 2° in het geval van buitengewone verdiensten op sportief vlak: het halen van de internationale selectiecriteria of de door het BOIC opgelegde criteria van een Europees Kampioenschap, een Wereldkampioenschap of de Olympische Spelen, of zich in het geval bevinden dat de federatie van de betrokken sporttak van oordeel is dat hij of zij een meerwaarde kan betekenen voor België in het kader van de voorronde of het eindtoernooi van een Europees Kampioenschap, een Wereldkampioenschap of de Olympische Spelen;

 3° In het geval van buitengewone verdiensten op sociocultureel vlak: de eindselectie van een internationale cultuurwedstrijd gehaald hebben of internationaal geprezen worden omwille van zijn verdiensten op cultureel vlak of omwille van zijn sociale en maatschappelijke inzet.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s