Anderlecht

“Och Theo, trek het u niet aan. Wat er gebeurt is toch logisch. Het is zoals in het voetbal. OHL, dat vindt iedereen een sympathiek ploegske, gezellige bende, veel sfeer en wat schattigstuntelig. En iedereen vindt OHL ‘tof’ omdat ze onschuldig en niet-bedreigend is voor de grote jongens. Anderlecht daarentegen dat is een lovers- of hatersclub. Voor of tegen want zij zijn de grootste. Bij N-VA is dat juist hetzelfde, vroeger OHL, nu Anderlecht. Zo simpel is dat.” Hij keek wat wazig voor zich uit over de contoir en dronk van zijn pint. De wekelijkse toogpraat met de tennisvrienden, onmisbaar heerlijk.

Nieuw-Vlaamsch Fascisme

Ik vertel deze anekdote niet alleen omdat voetbalmetaforen langer blijven hangen, maar vooral omdat het in essentie weergeeft wat er gaande is. De N-VA is het Anderlecht van de Wetstraat, de bullseye van dartsbord Vlaanderen. We hoppen van het ene mediarelletje naar het andere. Straatnaambordjes en koningsparen in Aalst, leeuwenvlaggen in Brasschaat, SS-officieren op ’t carnaval, homoshirts, aidsremmers en vreemdelingentaks in Antwerpen. Van rel over rel naar het Vlaams staatsbestel. De queeste naar het onvindbare bruine randje van de N-VA is aandoenlijk, de zweterige koortsigheid van sommige linkse journalisten en politici ronduit zielig. Het Nieuw-Vlaamsch Fascisme moet kost wat kost worden blootgelegd. Het is bang wachten op de dag dat een journalist afkomt met de omkering van de bewijslast. “Niet zo bedoeld? Bewijzen Francken.” Valt het u trouwens ook op dat men Bart soms ‘partijleider’ noemt terwijl men het bij de andere voorzitters altijd heeft over ‘partijvoorzitter’. Een mooi staaltje van subliminale beïnvloeding.

U liegt!

Mediahetze zelf gezocht? Misschien. Wat wazige communicatie? Soms. En uit onze ACW-aanklacht leren we dat de impact van krachttermen nooit onderschat mag worden. Een wijs man zei me ooit: ‘Zeg nooit in het parlement “U liegt!”, zeg wel: “Wat u zegt, staat op gespannen voet met de waarheid.” Het komt op hetzelfde neer, maar de impact is anders. Kortom, we moeten voortdurend op onze hoede zijn. Elk woord, elke lokale beleidsdaad kan viraal gaan met alle mogelijke schade vandien.

Brabantscenario?

Electoraal blijkt de schade bijzonder goed mee te vallen. Voor de 39% van de laatste peiling wil elke N-VA-topper onmiddellijk tekenen. Maar verkiezingen winnen is één zaak, coalitieonderhandelingen winnen een andere. Het scenario waarin zij die willen niet mogen en zij die mogen niet willen, klinkt als een krijsende aap in de oren. Het ‘Brabantscenario’ waarbij de verliezers CD&V, VLD en Sp.a onderling een voorakkoord maken en Groen verkiezen boven de N-VA, ligt mogelijks nog zwaarder op de maag. Helemaal onverteerbaar is de optie om voor de derde regering op rij te besturen zonder Vlaamse Kamermeerderheid. Om dit alles te vermijden zullen we enerzijds electoraal erg goed moeten scoren en anderzijds alle lijnen open moeten houden. Niet voor de camera’s, maar erachter. Werk voor de wandelgangen. En niet enkel in de Wetstraat, maar in elke Dorpsstraat in Vlaanderen.

Advertenties

3 gedachtes over “Anderlecht

  1. … deze wijze woorden eigenlijk … zouden ze moeten lezen … het bestuur van het ” n-va herselt “. Zij wanen zich niet het anderlecht … maar veel hoger dan de ” premiere leage ” …. maar doet wel pijn als je van je troon valt …. door eigen fout … dan nog toegeven … dat is pas ” DURVEN” dat je fout bezig bent …. !!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s