11 juli toespraak

Beste vrienden,
Beste N-VA’ers,

Volgende week vieren we 11 juli, onze feestdag. Maar ook voorbije woensdag, 3 juli 2013, was een memorabele dag. We namen die dag afscheid van koning Albert II. Het contrast met de oranjegekte die het aftreden van koningin Beatrix veroorzaakte, was frappant. Ik vond het zelfs een beetje aandoenlijk. De vliegende VTM- en VRT-reporters voor het paleis werden de hele avond geflankeerd door een handjevol militanten met driekleuren en een vlag van de marine, het militaire wapen van Albert II. Het Belgicistische front toonde zich amper.

Beste mensen,
Vooraleer we stilstaan bij wat de toekomst brengt, blikken we misschien best even terug op de figuur Albert II. De Vlaamse kranten gaven hem gisteren alvast een overwegend goed rapport.
‘Een overwegend goed rapport’

Dat waren letterlijk de woorden in De Standaard. Ik durf dat grondig te betwijfelen. Zeker als we kijken naar de punten waarop journalistiek Vlaanderen Albert heeft gequoteerd. Eerst en vooral vonden ze Albert II een goede koning omdat hij zich zelden bemoeide met de politiek. En als hij zich al moeide, ‘was het willens nillens door de politieke omstandigheden’ schreef Isabel Albers in De Tijd.

Sta me toe deze mythe te ontkrachten. Albert II bepaalde tijdens de voorbije regeringsonderhandelingen éénzijdig wie hij aanstelde tot informateur, preformateur, formateur, bemiddelaar, verduidelijker, onderhandelaar of formateur. Een terugblik op de onderhandelingen van 2010 en 2011 leert ons dat Di Rupo – die 13% behaalde van alle Belgische stemmen – ongeveer 53% van de onderhandelingstijd het initiatief kreeg. Bart De Wever – die 17,4% van de stemmen behaalde – kwam slechts 6,6% van de onderhandelingstijd aan zet. Zelfs Vande Lanotte die met de sp.a niet eens aan 10% kwam, kreeg meer tijd.

En wat moeten we zeggen van de kerstboodschap van 2007, waarin Albert zijn onderdanen waarschuwde voor het ‘omfloerst separatisme’? Dat viel achteraf gezien nog best mee, want in 2012 raakte hij helemaal op drift! Naar aanleiding van de N-VA-overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen, vond Albert het nodig om deze te vergelijken met de opkomst van het nazisme in de jaren ’30.

Zo iemand noemen de Vlaamse journalisten dan politiek onafhankelijk en discreet. Hun geheugen laat hen volgens mij erg in de steek.

Volgens Paul Geudens van de Gazet van Antwerpen stond koning Albert dicht bij het volk. Wat moeten we ons daar nu bij voorstellen? Staat Albert dicht bij het volk omdat hij een dotatie trekt die ongeveer overeenkomt met het twintigvoud van het loon van Barack Obama? Staat Albert dicht bij het volk omdat hij het enkele jaren geleden presteerde om tijdens zijn nieuwjaarstoespraak de mensen er op te wijzen dat iedereen zijn steentje moet bijdragen om de crisis te overwinnen, en zelf enkele weken later een nieuw plezierjacht aankocht? Of staat Albert dicht bij het volk omdat hij geen belastingen betaalt, zelfs geen BTW? Op het koninklijk domein in Laken staat zelfs een ‘pompe défiscalisé’. Onze volkse heerser kan toch geen brandstofaccijnzen betalen! Hoe blauwer het bloed, hoe roder de diesel! Staat Albert misschien dicht bij het volk terwijl hij op uw en mijn kosten in de Middellandse Zee dobbert op één van zijn luxjachten met marinepersoneel? Kortom, koning Albert II staat even dicht bij het volk als zijn wereldvreemde voorgangers. Waarom zou hij trouwens de moeite doen, het is niet zo dat we hem kunnen wegstemmen.

Beste vrienden,
Viel het u trouwens ook op dat alle artikels over Albert in de voltooid verleden tijd werden geschreven? Koning Albert wás zus, en koning Albert dácht zo… alsof de man al dood is. Van de doden natuurlijk geen kwaad, maar deze man heeft zijn ambt nog niet eens neergelegd! En als u denkt dat de Vlaamse pers gisteren een grote theatervoorstelling opvoerde, zou u eens moeten kijken in de Franstalige kranten. Volgens Vincent Slits van La Libre Belgique nam de koning ‘steeds zijn verantwoordelijkheid met nederigheid, oprechtheid en respect voor de instellingen en de burgers’. Je moet het maar schrijven over iemand die zijn bloedeigen dochter niet eens wil erkennen.

Ralph Vankrinkelveldt van La Dernière Heure stuurde de koning zelfs een persoonlijk dankbericht. Volgens hem was Albert geen koning zoals de anderen. Moed, wijsheid, sereniteit en autoriteit waren de eerste woorden die hem te binnen schoten… De beschrijving lijkt ontleent aan de middeleeuwse Arthur-legende. Ik hoop samen met u dat de Vlaming dit niet zomaar slikt voor zoete koek.

En wat brengt de toekomst? Niet veel goeds waarschijnlijk. Prins Filip’s visie op het koningschap werd met de paplepel ingegeven door wijlen nonkel Boudewijn. Filip ziet het koningschap als een Goddelijke taak waarbij de vorst in al zijn Koninklijke wijsheid de natie hoort te leiden.

Ook de kostprijs van het koningshuis zal nog verder stijgen. Als we de huidige logica met betrekking tot het toekennen van dotaties handhaven, betalen we binnenkort fikse bedragen aan de Civiele lijst (dat is dan Koning Filip en koningin Mathilde), de troonopvolger (prinses Elisabeth), de gepensioneerde koning (Albert), de gepensioneerde koninginnen (Fabiola en Paola) en tenslotte de koningskinderen Laurent en Astrid. U hoorde het goed: binnenkort betalen we voor twee koningen, drie koninginnen en drie koningskinderen. België telt meer prinsen en prinsessen dan Disneyland.

Beste vrienden,
De voorbije jaren hoorde je weleens :
‘De dag dat Di Rupo premier wordt en Filip koning zal Vlaanderen snel genoeg onafhankelijk zou worden.’

Beste vrienden, vandaag is het bijna zo ver. Di Rupo werkt met zijn regering aan een staatshervorming die Vlaanderen meer schaadt dan baadt, en Filip is over twee weken koning der Belgen. En toch komt ons volk nog steeds niet in beweging. De Vlaming lijkt wel murw geregeerd. Bedolven onder politieke structuren, uitzonderingen en regeltjes waarvan de meerderheid van de mensen niets meer begrijpt. Ondertussen worden we bedolven onder media die dagdagelijks een goed-nieuws-show opvoeren om ons het gevoel te geven dat we in een land leven waar alles loopt zoals het hoort.

Daarom, beste vrienden, heb ik jullie nodig. Ik heb jullie meer dan ooit nodig om de mensen elke keer opnieuw uit te leggen dat de realiteit anders is.
“Neen, Albert was geen correct staatshoofd.”
“Neen, Albert was geen goed staatshoofd.”
“Neen, monarchie rijmt niet op democratie”.
We moeten samen de mensen blijven duidelijk maken dat een echte democratische samenleving haar staatshoofd zelf hoort te kiezen.

U en mij wachten twee belangrijke taken:
1) Filip mag nooit de politieke slagkracht krijgen van zijn vader. Daarom moeten wij de monarchie nu omvormen tot een protocollaire monarchie. In het verleden wijzigde de rol van het koningschap bij elke troonwissel. Het is nu dus meer dan ooit het juiste moment. Daarom zeggen wij met de N-VA heel duidelijk: geen medeondertekening van wetten meer, en geen rol meer voor de koning bij de regeringsformatie! Daarenboven is het niet meer dan normaal dat de Coburgs belastingen betalen zoals iedereen.

2) Blijf de mensen uit je omgeving wijzen op het ondemocratische karakter van België. Wijs je familie, je vrienden en je collega’s op hetgeen fout loopt. Met langdradige preken over een Vlaamse republiek waar het nooit regent kun je de mensen moeilijk overtuigen. Maar door hen keer op keer fijntjes te wijzen op de onrechtvaardigheden, kunnen we de Vlaming nog meer aan het denken zetten. De rest volgt dan vanzelf. Daar ben ik van overtuigd. Als we daar met zijn allen consequent en geduldig aan blijven werken, ben ik er zeker van dat onze dag komt!

Ik dank u.

Advertenties

3 gedachtes over “11 juli toespraak

  1. Mooie tekst, Oh zo waar…Het schijnt dat Filippe (de paardenvriend!!!) nu ook al Grieks aan “t oppoetsen is. Waar heeft hij dat geleerd ? Jaloers op Bart De Wever, zeker ? En hij leest vlot Spaans (om de werken van Garcia Marquez te lezen), zegt men. Hoe komt het dan dat hij op zijn kanonnieke leeftijd nog niet fatsoenlijk Nederlands noch Frans spreekt, om nog te zwijgen van zijn schabouwelijk Engels ondanks zijn “studies” in Engeland en Amerika ? Trouwens waren dat allemaal wel studies met examens die telkens achter gesloten deuren plaatsvonden ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s