Nieuwjaarsbrief

1533952_550922138330355_60492774_n

Beste lezer,

Was 2013 het scharnierjaar voor Lubbeek, zo kan 2014 het scharnierjaar zijn voor Vlaanderen en wie weet voor Europa.

Lubbeek

Na drie decennia VLD-bestuur kantelde in 2013 de machtsverhouding in onze gemeente. In mijn nieuwjaarsbrief van vorig jaar was “Lubbeek terug op de sporen zetten” mijn goed voornemen. Wel, ik denk dat ik woord heb gehouden. De rust op het gemeentehuis keerde weer, de neuzen staan terug in dezelfde richting. De coalitiekeuze N-VA/CD&V/Lubbeek Leeft! was de juiste. Zelfs de moeilijkste beslissingen namen we eendrachtig. 2014 wordt het jaar van de grote investeringsprojecten: de bouw van de bib en de nieuwe feestzaal, de opening van de nieuwe scouts-, KLJ- en chirolokalen en van de basisschool te Binkom, de bouwaanvraag voor de vernieuwde Dorpsstraat en de nieuwe Pellenbergse schoolklassen, voor 400.000€ aan vernieuwde wegen, voet- en fietspaden… ‘Forse besparingen, krachtige investeringen, lage belastingen’, zo beschrijf je best ons meerjarenplan 2014-2019.

Vlaanderen

Lubbeek aansturen is één ding, Vlaanderen veranderen een ander paar mouwen. Op 25 mei is het aan U. De inzet is simpel: de PS opnieuw aan het stuur of ons de stuurknuppel geven. Ik geloof in onze kansen. Het zelfbewustzijn van ons volk neemt toe. Een nieuwe Franstalig gedomineerde regering Elio II ligt bijzonder gevoelig bij een groot deel van de publieke opinie en een stem op de N-VA is hiertegen de beste garantie. Dat er pas in 2018 terug verkiezingen zijn, maakt uw keuze in mei eens zo belangrijk. Een stem voor ons is alvast een stem voor ingrijpende veranderingen. De positieve economische vooruitzichten mogen niet opnieuw zand in de ogen strooien. Het moet nú gebeuren.

Uitkijken doe ik ook naar ons congres. Voor het eerst in tien jaar congresseert onze partij. De teksten zijn van hoog niveau. Sinds de lancering ervan lijken we onze tweede adem gevonden te hebben. De kritiek op ons confederaal model is ijl. Wij staan tenminste ergens voor. De traditionele partijen komen enkel met de hernieuwing van eerder gebroken beloftes, Open VLD op kop.

Europa

Tot slot beweegt er wat in Europa. Wordt 2014 een scharnierjaar? Voor het eerst zal de antifractie numeriek en dus politiek relevant worden in het Europees Parlement. Of dit tot enige vorm van introspectie, laat staat zelfkritiek, zal leiden, is nog maar de vraag. Sommige Europese mandarijnen zijn ‘so far out’ dat ze die hele Europese verkiezingen enkel als ballast zien. Dit staat in schril contrast met mijn ervaringen van de afgelopen maanden. Tijdens de vragenrondes na mijn spreekbeurten ten velde, krijg ik vanuit het publiek steeds meer vragen over Europa. De publieke teneur is kritisch, eerder negatief. Dit Europa zit met een probleem.

Dat probleem dreigt enkel te vergroten als de Europese Commissie de weg inslaat die Herman Van Rompuy enkele weken geleden toonde. Geflankeerd door de Spaanse premier Rajoy meldde EU-president Van Rompuy aan de Catalanen dat ze zichzelf uit de EU zetten van zodra ze durven kiezen voor onafhankelijkheid. 2014 is het jaar van het Schotse en Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum en zeker in Catalonië is de volksbeweging pro onafhankelijkheid indrukwekkend te noemen. De angst in Madrid – en nu dus blijkbaar ook in Brussel – is navenant. Deze angst toont aan dat de EU niet voorbereid is op ‘inbreiding’. Nochtans zou ze zich hier beter mee bezighouden in plaats van met haar onophoudelijke, Babeliaanse uitbreiding.

Kortom, 2014 heeft de potentie om een historisch kanteljaar te worden. Ik zit alvast op de eerste rij om het van nabij te volgen, in Lubbeek, Brussel, Edinburgh of Barcelona. U toch ook?

Warme nieuwjaarsgroet, een goede gezondheid en veel groot en klein plezier in 2014,

Uw burgemeester en Kamerlid,
Theo Francken

Advertentie

2 gedachtes over “Nieuwjaarsbrief

 1. Beste,

  Lage belastingen? U heeft ze verhoogd. Afvaltax, energiesubsidies afgeschaft en werkwinkel gesloten

  Mvg

  Frank Baens

 2. Ik vind het alvast hoopgevend dat u vindt dat er positieve economische vooruitzichten zijn. Compliment voor de regering die dit mee mogelijk maakt?
  Dat het voor uw nationalistische partij nu moet gebeuren ben ik het volmondig eens, daarna is jullie (BDW’s) momentum voorbij. Onze steun hebben jullie alvast niet.

  Mvg

  Frank Baens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s