Het N-VA teken

download
Supporters of the late former Philippine President Corazon Aquino flash the “fight” sign as the funeral motorcade passes by in Manila August 5, 2009. REUTERS/Romeo Ranoco

We schrijven 31 mei 2009, verkiezingscampagne voor het Vlaams Parlement, ik heb mezelf de campagneopdracht opgelegd XII werken uit te voeren.

Wat is jullie teken?’, vroeg Purificacion, één van de Filippijnse vrouwen die ik rondleidde in het Vlaams Parlement met als doel mijn IXde WERK tot een goed einde te brengen. ‘Wat bedoel je?’ vroeg ik haar. ‘Wel, in de Filippijnen hebben alle politieke partijen een teken, met de hand. Wat is het teken voor de N-VA?’ antwoordde ze in perfect Nederlands. ‘Dat hebben we hier niet.’ repliceerde ik. ‘Spijtig, het werkt nochtans wel.’ zei ze ferm. ‘Je zou er toch eens over moeten nadenken, want er zijn maar weinig mensen die iets van politiek afweten, voor hen helpt dit. Bij ons hebben ze er allemaal één.’ ging ze onverstoorbaar verder. De Filipinas naast haar knikten instemmend. ‘Laat er dan ‘ns enkele zien.’ vroeg ik uitdagend, waarna ik werd ingewijd in de politieke handsigns van de Filippijnse politiek.

Misschien moeten we er toch maar eentje introduceren, bedacht ik me toen.

Verbondenheid
5 jaar later is het zover, de N-VA heeft nu ook een handteken. Dat N-VA’ers nu massaal het V-teken gebruiken, doet sommigen meteen naar de nazi-metaforen grijpen. “Een nieuwe hitlergroet lijkt geboren”, tweette de jong CD&V-voorzitster van Bornem. Nochtans werd het V-teken in het verleden net gebruikt bij anti-naziprotesten en staat het vooral bekend als het vredesteken.

Toegegeven, het is niet het meest originele teken. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Het is gewoon fijn, zo’n extra element van Verbondenheid.

Samen met dat geel kaboutertje wordt het nog een leuke campagne.

P.S.: Lees mijn blog van toentertijd via https://theotuurt.wordpress.com/2009/08/30/tijd-voor-een-teken-een-n-va-teken/

Advertentie

Een gedachte over “Het N-VA teken

  1. Beste Theo,

    Misschien is enige zelfreflectie wel aangeraden. Door het voortdurend demoniseren van werklozen,de Walen,vakbonden etc. krijg je nu eenmaal tegenkanting. Get over it.

    Mvg

    Frank Baens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s