Forse besparingen, slimme investeringen, lage belastingen

banner02

Beste dorpsgenoot,

Goed nieuws. Ons beleidsplan voor de komende 6 jaar is klaar. De gemeenteraad keurde het meerjarenplan 2014-2019 met ruime meerderheid goed. Ik leg u het niet zonder trots voor.

Forse besparingen

Zoals geweten kan het overheidsapparaat een stuk efficiënter en slanker. Op lokaal niveau is dit niet anders. De gemeente zal de komende 6 jaar fors besparen.

Voor het eerst focussen we op wat echt nodig is. We stellen de vraag hoe we de gemeentelijke activiteiten best organiseren om met minder middelen hetzelfde resultaat te bekomen.

We buigen de aangroei van het personeel tijdens de vorige bestuursperiode om in een afslanking. We zullen er evenwel alles aan doen om dit mogelijk te maken zonder naakte ontslagen. Met een herorganisatie en doorgedreven investering in moderne werkinstrumenten zullen we hierin slagen én het dienstverleningsniveau nog verbeteren.

Slimme investeringen

20,5 miljoen euro. Dat is het totaalbedrag dat we de komende 6 jaren investeren in onze gemeente. De opvallendste investeringsprojecten zijn de bouw van de nieuwe bibliotheek en het nieuwe gemeenschapscentrum Libbeke. Volgens de huidige planning starten de werken dit jaar al. Verder zetten we sterk in op het vernieuwen van allerlei school- en jeugdgebouwen in heel Lubbeek.

Bijna veertig procent van de investeringen gaan naar de heraanleg van belangrijke verkeersaders en fietspaden, een vaste jaarlijkse investering in het onderhoud van de wegen van 400.000 euro, een herwaardering van de dorpskernen en de uitbreiding van bosrijk gebied.

Dankzij investeringen in geavanceerde software en de noodzakelijke vervanging van machines, verbeteren we op een efficiënte en duurzame manier de dienstverlening.

Lage belastingen

Zonder centen, geen investeringen. Naast de doorgedreven besparingen moesten we – zoals zowat alle gemeenten – op zoek naar extra inkomsten. We kozen ervoor die noodzakelijke extra inkomsten te halen uit een evenwichtige aanpassing van de retributiereglementen voor het gebruik van de gemeentelijke diensten en infrastructuur en uit enkele specifieke doelbelastingen.

We verhogen de kernbelastingen niet. Dat was nochtans de makkelijkste oplossing geweest. Dit bestuur zal – zoals beloofd – de personenbelasting en de onroerende voorheffing niet verhogen. Nu niet en in de toekomst niet.

Met een 7/10 op de enquête van Het Nieuwsblad kreeg onze ploeg na 1 jaar besturen een goede beoordeling van de Lubbekenaren. Dit geeft ons de moed en energie om verder te timmeren aan een beter Lubbeek. Niet zelfgenoegzaam, maar met de kracht van onze overtuiging.

Advertenties

Een gedachte over “Forse besparingen, slimme investeringen, lage belastingen

 1. Een evenwichtige aanpassing vd retributiereglementen voor het gebruik vd gemeentelijke diensten en infrastructuur en uit enkele specifieke doelbelastingen. Hilarisch, dit is een pure belastingverhoging. Afslanking personeel= minder dienstverlening.
  Bovendien worden nagenoeg alle premies voor ecologische initiatieven geschrapt.
  – De huur van de gemeentelijke sportzalen en feestzalen wordt verhoogd met minimaal 20%. De volgende jaren worden deze prijzen geïndexeerd.

  Een belasting op de aanvragen voor stedenbouwkundige documenten. De prijzen van deze documenten verdubbelen of verviervoudigen.
  Een nieuwe belasting op groeven: 0,25 euro per kubieke meter af- of aangevoerde grond. Goed voor een opbrengst van ongeveer 9000 euro. Wie een put graaft…
  – Een activeringsheffing op onbebouwde gronden in woongebied en onbebouwde kavels in een verkaveling: 70 euro per strekkende meter met een minimum van 1000 euro.
  – Een belasting op eroshuizen, rendez-voushuizen, bars en privéclubs: 2500 euro per stuk.

  – Een belasting op nachtwinkels en telefoonwinkels omdat ze overlast zouden veroorzaken. Groen stelde voor om deze discriminerende belasting af te voeren, maar helaas. Een vestigingstaks van 6000 euro en een jaarlijkse taks van 1500 euro werden goedgekeurd.

  Een belasting op tweede verblijven: 700 euro voor een appartement, een gesloten of halfopen bebouwing, en 1250 euro voor een open bebouwing.
  – De prijs van compostbakelementen werd verviervoudigd, namelijk van 3 naar 12 euro.
  – Verhoging van de concessies op graven van 400 naar 600 euro.

  – Retributie op verwijderen van grafzerk: 50 euro.

  I rest my case

  Zwaar kiezersbedrog

  Mvg

  Frank Baens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s