Fusies?

‘Moet Lubbeek niet meer samenwerken met andere gemeenten?’ ‘Meer nog, waarom geen nieuwe fusie aangaan?’ Het zijn vragen die men me weleens stelt. Als het van de burgemeester van Leuven afhangt kunnen Linden en Pellenberg niet snel genoeg bij Leuven aansluiten. Maar is dat nodig? Het is niet aan de orde. Maar het is wel noodzakelijk om nog meer samen te werken. Samenwerken zonder de controle te verliezen weliswaar.

Samen sterk
De idee van een gemeente als eiland is lang verleden tijd. Lubbeek participeert in 48 samenwerkingsverbanden met andere gemeenten (de zogenaamde ‘intercommunales’). Dit gaat van ICT-diensten over het aanleggen van riolering tot het verhogen van het welzijn op het werk. Zo zijn onze politie- en brandweerzone voorbeelden van goede intergemeentelijke samenwerking. Voor de politiewerking hebben we de handen ineen geslagen met Bierbeek, Holsbeek en Boutersem, voor de brandweerzone doen we dit met heel Oost-Brabant, van Tervuren tot Diest.

Behoedzaamheid
Samenwerken tussen gemeenten klinkt positief, en is het vaak, maar toch blijven we beter op onze hoede. Ook achter de pijnlijke faillissementen van o.a. de Gemeentelijke Holding en Electrawinds zaten immers intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. De deelnemende gemeenten – waaronder Lubbeek – zijn hierdoor een hoop geld kwijt. Kortom, behoedzaamheid blijft de boodschap.

Been stijf
Het is net daarom dat wij ons been stijf houden in het dossier van PBE. De PBE is de intercommunale verantwoordelijk voor elektriciteits- en teledistributie. Om haar investeringen te kunnen financieren, gaat ze leningen aan via haar werkmaatschappij Infrax, tot 500 miljoen euro. Lubbeek staat borg voor een deel van dit bedrag. Moet kunnen, maar niet zonder het fiat van onze gemeenteraad. En daar knelt het schoentje. Infrax/PBE vindt een goedkeuring van deze lening door de gemeenteraad niet flexibel en overbodig.

Business as usual
Om ons protest kracht bij te zetten, stemde Lubbeek voor het eerst ooit tegen de agendapunten van de Algemene Vergadering van PBE. Commotie alom, maar wij houden voet bij stuk. Elke beslissing met een zwaarwichtige financiële implicatie voor Lubbeek, moet eerst door onze gemeenteraad goedgekeurd worden. Gelet op de pijnlijke ervaringen uit het recente verleden (Gemeentelijke Holding, Electrawinds, TMVW) kunnen wij niet anders dan onze voet dwars zetten. Net door een gebrek aan democratische controle liep het er immers mis. Dat het na deze debacles voor zoveel andere gemeentebesturen ‘business as usual’ is, is dan maar voor hun rekening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s