De weg naar Zweden

‘Ook al won de N-VA de verkiezingen, de formatie zal ze verliezen’ analyseerde het Vlaams opiniegild daags na de verkiezingen. Di Rupo II stond in de steigers, de N-VA was niet incontournable. De klassieke tripartite behaalde ditmaal wél een Vlaamse meerderheid in de Kamer.

Verstandshuwelijk

Rationeel klopt deze analyse, maar ze negeert de emotie. En zoals de bestseller The political mind van Clinton-adviseur en Professor cognitieve wetenschappen George Lakoff ons leert, emotie is de meest onderschatte drijfveer in het politieke bedrijf. De weerzin tegen de PS blijkt sterker dan de vrees voor de N-VA. Het zegt veel over Di Rupo I als zuiver verstandshuwelijk: elkaar niet meer kunnen uitstaan, maar toch de schone schijn ophouden. De kloof is te diep, de energie om ze nog eens 5 jaar te overbruggen op, al viel 25/5 dan nog mee. CD&V en Open VLD zijn als 2 renners met slechte benen in de Alpen. Ook al halen ze nog wel de eindmeet, de uitputting na de eindeloze cols is dusdanig dat ze ’s avonds toch de handdoek gooien. Leeg. Op. ‘Je ’t aime, moi non plus’, luidt het in koor aan Elio.

Op z’n Antwerps

Het Zweeds avontuur kan beginnen. ‘Onuitgegeven’, ‘verfrissend’ en ‘omstreden’ omschrijf je ze het best, zeker federaal. Vlaams was N-VA-CD&V de logische coalitie. Mede dankzij een Lubbeeks kasteelconclaaf was het inhoudelijk ook rond. Toch is de opname van Open VLD een meesterzet. Met Antwerps te gaan, kristalliseren we het landschap verder uit. Oppositie: links; Meerderheid: centrumrechts. Duidelijkheid troef. Het gefikfak over de blauwe bijdrage aan het regeerakkoord is dan ook onbelangrijk, de houding van Open VLD de komende 5 jaar is het des te meer.

Copernicaans smog

1 down, 1 to go. Hoe moeilijk de Vlaamse onderhandelingen ook verliepen, ten opzichte van de federale blijven ze een wandeling door het park. De federale besparingsoperatie is een veelvoud van wat er Vlaams afgesproken is. Het is nog altijd de federale zon die rond de aarde draait en niet andersom. Zolang de sociale zekerheid (uitkeringen, werkloosheid, pensioenen, ziekteverzekering…), de kern van de fiscaliteit en de veiligheidsdepartementen (justitie, politie, veiligheid, terrorisme, migratie, defensie) federaal blijven, worden samenvallende verkiezingen verloren of gewonnen op federale thema’s, spijts 6 staatshervormingen en dikke wolkenpakken Copernicaans smog.

Emotie

Er zal nog veel water door Schelde en Maas moeten stromen. Toch staan de sterren niet ongunstig. De opluchting om voor het eerst in een kwarteeuw zonder de PS te besturen en hervormen creëert sterke emoties. De komende weken zal hierop nog vaak gealludeerd worden aan de onderhandelingstafel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s