Veiligheidsscreening

Een terechte vraag die ik vaak krijg, is de vraag naar de screening van de asielzoekers. 100% zekerheid kunnen we niet geven, maar de screening is wel fors uitgebreid. Tot voor kort werden asielzoekers maar 1 keer gescreend (door Dienst Vreemdelingenzaken), nu 4 keer.

Wat meer uitleg:

Een bijkomende screening door de Militaire Inlichtingendienst (ADIV) en de Staatsveiligheid werd in september ingevoerd naar aanleiding van de grote instroom en de mediaberichten van de mogelijkheid van IS-strijders die zich mengen onder de asielzoekers. Later (op 26/10/2015) is een bijkomende politionele screening door de Federale Politie van start gegaan. Punt 2 en 3 zijn dus volledig nieuwe initiatieven.

1. Intake DVZ

De Dienst Vreemdelingenzaken tracht de asielzoekers die zich aanmelden voor hun asielaanvraag te identificeren. De asielzoekers geven hun naam op en leggen indien mogelijk identificatiedocumenten voor (paspoort, identiteitskaart, militair boekje…).
De foto en vingerafdrukken worden van elke asielzoeker genomen en opgeslagen. De vingerafdrukken worden vergeleken in de nationale databank van de Dienst Vreemdelingenzaken (PRINTRAK) die bestaat uit een databank ‘asiel’ van alle asielzoekers die een asielaanvraag doen in België en een databank ‘illegaliteit’ bestaande uit alle vingerafdrukken van personen die in illegaal verblijf op het grondgebied aangetroffen worden door de politiediensten. Bovendien worden de vingerafdrukken vergeleken in de Europese databank voor asielzoekers ‘EURODAC’. Bij twijfel over identiteitsdocumenten wordt een beroep gedaan op de gespecialiseerde dienst ‘Valse documenten’ van de Federale Politie.
Indien blijkt uit de vingerafdrukken dat betrokkene gekend is onder een andere naam (alias) wordt nagegaan of er al een dossier lopende is voor deze persoon en wordt getracht de juiste identiteit te achterhalen.

2. en 3. Screening Militaire Inlichtingendienst en Staatsveiligheid

De Dienst Vreemdelingenzaken maakt de namenlijst (en alle aliassen) van alle Syriërs en Irakezen over aan zowel de Militaire inlichtingendienst als aan de Staatsveiligheid. Deze diensten screenen de namen in hun gespecialiseerde databanken.
Moeilijkheid hierbij is dat veel namen fonetisch in hun databank zitten en dat de transcriptie van de namen uit het Arabisch op verschillende manieren kan verlopen. Ook veel voorkomende namen vormen een probleem.
In eerste instantie was het de bedoeling alle nationaliteiten te screenen. De nationaliteiten werden beperkt omwille van de werklast.
Ik heb nu gevraagd om dit toch te herbekijken. Andere doelgroepen/nationaliteiten moeten m.i. ook systematisch gescreend worden bijvoorbeeld de groep ‘onbepaald’ (vaak Palestijnen) en de Russen (Tsjetsjenen).

4. Politionele Screening

Op 26/10/2015 is de politionele screening van start gegaan. Deze screening gebeurt door de Federale Politie. De Algemene Nationale Gegevensdatabank wordt geconsulteerd voor iedere asielzoeker die zich registreert. Iedere alias wordt gecontroleerd. Om dit mogelijk te maken werd de Ministeriële omzendbrief ‘OOP 44 betreffende de versterkte controle op basis van artikel 34 van de wet op het politieambt’ ondertekend door Minister Jambon.
In deze omzendbrief machtigt de Minister de personeelsleden van de Federale Politie om de identiteit te controleren van alle kandidaat-vluchtelingen die zich aanmelden in de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken. Federale Politie volgt de te nemen maatregelen op, stuurt de nodige info door aan de Lokale Politie (voor personen die gekend zijn voor ernstige feiten zoals verkrachting, terro, mensenhandel, mensensmokkel …) zodat deze gepast kunnen opvolgen. Ook DVZ wordt op de hoogte gesteld en indien nodig (bijvoorbeeld als iemand wordt aangehouden en dus niet in het opvangcentrum zal aankomen) geeft DVZ de info door aan Fedasil.
De Federale Politie en DVZ werken nauw samen met de Inlichtingendiensten voor de opvolging van de dossiers en informatie-uitwisseling.

In deze omzendbrief machtigt de Minister de personeelsleden van de Federale Politie om de identiteit te controleren van alle kandidaat-vluchtelingen die zich aanmelden in de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken. Federale Politie volgt de te nemen maatregelen op, stuurt de nodige info door aan de Lokale Politie (voor personen die gekend zijn voor ernstige feiten zoals verkrachting, terro, mensenhandel, mensensmokkel …) zodat deze gepast kunnen opvolgein. Ook DVZ wordt op de hoogte gesteld en indien nodig (bijvoorbeeld als iemand wordt aangehouden en dus niet in het opvangcentrum zal aankomen) geeft DVZ de info door aan Fedasil.

De Federale Politie en DVZ werken nauw samen met de Inlichtingendiensten voor de opvolging van de dossiers en informatie-uitwisseling.

Tot nog toe is er in België geen link te leggen tussen de asielinstroom en Daesh. Hopelijk blijft dit zo, we blijven alvast uiterst waakzaam.

Theo Francken

P.S.: Delen mag altijd, het is belangrijk de mensen goed te informeren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s