ACTIE GAUDI III

GAUDI III  Nieuwe actie tegen winkel – en gauwdiefstallen

Vandaag start voor de derde keer een actie GAUDI tegen gauw- en winkeldieven in illegaal verblijf. De nieuwe actie Gaudi III loopt tijdens de feest- en soldenperiode. De nieuwe actie zal lopen van 05/12/2015 tot en met 31/01/2016 in volgende politiezones: Luik, Charleroi, Bergen, Brussel Hoofdstad-Elsene, Molenbeek, Leuven, Kortrijk, Oostende, Brugge, Gent en Antwerpen + Federale spoorwegpolitie met acties op treinen.

Om de context van de actie nogmaals te schetsen, voor wat betreft de cijfers voor 2014: 1658 winkeldiefstallen (personen), 893 gauwdiefstallen (personen) en 373 (personen) diefstallen door gebruik van geweld. In het totaal brengt dit het aantal diefstallen waarbij de pleger ook fysiek werd aangehouden en in illegaal verblijf was op 2924 op een totaal van 6478 of wat 45% (!) uitmaakt van de geregistreerde delicten door personen in illegaal verblijf in 2014. In vergelijking met de cijfers van de gerechtelijke federale politie geeft dit volgende analyses. In het totaal werden er in 2014 33.245 aangiften gedaan voor gauwdiefstal. Voor wat betreft de winkeldiefstallen, hier werden er in het totaal 21.735 aangiften gedaan. Gezien een gauw – of winkeldief meestal niet één feit pleegt maar verantwoordelijk is voor tientallen feiten kan men duidelijk stellen dat deze personen in illegaal verblijf een zeer groot probleem vormen gezien het aantal fysieke personen in illegaal verblijf vertegenwoordigd in de statistieken.

Aan de politiezones van de deelnemende steden werd gevraagd om in samenwerking met de DVZ de strijd tegen deze personen in illegaal verblijf op te drijven. Verder zal er ook worden gekeken met de federale spoorwegpolitie welke acties mogelijk zijn gezien uit blijkt dat veel pickpockets zich met het openbaar vervoer van stad naar stad verplaatsen.

De resultaten van Gaudi I en II:

  • Gaudi I en II leverde volgende resultaten op: 1062 administratieve aanhoudingen van personen in onwettig verblijf met een delinquent verleden. Hiervan werden er 224 personen vastgehouden in een gesloten centrum met het oog op hun terugkeer, 54 personen in onwettig verblijf werden voorgeleid bij het parket en 32 werden naar de gevangenis. Ongeveer de helft van alle aanhoudingen gebeuren in het kader van winkel -of gauwdiefstallen. De andere voorkomende feiten zijn valsheid in geschriften, drugs en slagen en verwondingen.
  • De zones met de meeste intercepties van Gaudi gevallen zijn de volgende: Brussel hoofdstad, Antwerpen, Gent en Luik. In het kader van het algemene totaal openbare orde is dit dezelfde volgorde.
  • De top 5 van de geïntercepteerde nationaliteiten voor wat betreft Gaudi II (per actie kan dit verschillen bij Gaudi I was de top 5 anders samengesteld) gevallen zijn de volgende voor wat betreft de winkel -en gauwdiefstallen: Algerije, Roemenië, Marokko, Polen en Servië. Kijken naar de top 5 voor alle inbreuken tegen de openbare orde van het land dan is de top 5 als volgt opgedeeld: Algerije, Marokko, Roemenië, Tunesië en Polen.
  • Door de focus duidelijk te leggen tijdens deze acties stijgt het aantal intercepties aanzienlijk voor de beide acties vertaalde dat zich in meer dan een verdubbeling van het aantal aanhoudingen. Concreet voor actie Gaudi II werden 520 personen in onwettig verblijf geïntercepteerd in vergelijking met 2014 meer dan een verdubbeling gezien toen in dezelfde periode 252 personen werden geïntercepteerd voor inbreuken tegen de openbare orde. Ook het aantal vasthoudingen steeg aanzienlijk van personen met een delinquent verleden tegenover 2014 van 22 vasthoudingen in de gesloten centra naar 93 voor actie Gaudi II.
  • Diegenen die niet werden voorgeleid, vastgehouden in de gevangenis of een gesloten centrum werden in een identificatieprocedure gestoken. Indien deze personen achteraf worden geïdentificeerd zal er een actieve opsporing volgen van deze personen door DVZ en de politiediensten.

De resultaten mogen dus zeker gezien worden. Belangrijker nog is het afschikeffect van deze acties. We zien dan ook een fors dalende trend met betrekking tot het aantal gauwdiefstallen (in Antwerpen –33% // Kortrijk -41%) . Ook dalende trend tegenover 2014 van het aantal winkeldiefstallen. Aantal winkeldiefstallen A’pen : -14% // Kortijk: -44% (cijfers eerste 6 maanden van 2014 vergeleken met cijfers eerste 6 maanden 2015).

  • De daling bij het aantal winkeldiefstallen is minder sterk dan bij gauwdiefstallen. Dit komt onder meer dankzij de inzet van de handelaars die zelf meer investeren in onder meer technopreventie (zoals magneetsystemen bijv.) of ingrijpen wanneer ze feit vaststellen en dus niet altijd aangifte doen.
  • We willen dan ook sterk inzetten op winkeldiefstallen=>zelfstandige organisaties rond tafel om mee aan informatieverspreiding te doen van de actie + vragen van zeker aangifte te doen en indien mogelijk ook persoon over te dragen aan politie. Het gevoel van straffeloosheid overheerst bij de zelfstandigen. De actie Gaudi wil een bestuurlijk antwoord bieden op deze problematiek =>belang van oproep om aangifte te doen.
  • De burger moet zonder zorgen zijn kerstinkopen kunnen doen en de handelaar moet met een gerust hart zijn waren te koop kunnen aanbieden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s