Vakantiegangers

imageAl jaren geweten, maar nooit echt bestreden: erkende vluchtelingen die met vakantie gaan naar hun thuisland. Wat daar mis mee is? Wel, de vluchtelingenstatus is geen vodje papier. Het is de hoogste internationale bescherming die een individu kan krijgen. De voorwaarde is dat je in het thuisland ernstig persoonlijk bedreigd bent. Terugkeren is logischerwijs totaal uit den boze, laat staan vakantie nemen.

Samen met mij krijgen veel mensen het vreselijk op hun heupen van het asielmisbruik. Of het nu gaat over het achterhouden van echte papieren, het gebruiken van valse papieren en aliassen, het afleggen van valse verklaringen of over het vakantie nemen in het thuisland na erkenning, wie de boel belazert, moet gesanctioneerd worden, hoe moeilijk de bewijslast ook is. Het is net daarom dat ik in het voorjaar een speciale antifraudecel heb opgericht binnen de Dienst Vreemdelingenzaken. Het is net daarom dat de vluchtelingenstatus niet langer automatisch recht geeft op een permanent verblijf, maar slechts een tijdelijk. Het is net daarom dat het parlement op mijn voorstel het ‘fraus omnia corrumpit’principe in de Vreemdelingenwet heeft ingeschreven. Fraude verjaart niet meer. Fraudebestrijding is een topprioriteit van deze regering, ook asiel- en verblijfsfraude.

Sinds de oprichting van deze antifraudecel werden er reeds tientallen dossiers van erkende vluchtelingen overgemaakt aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen met het oog op intrekking van de vluchtelingenstatus. Ik kan dat immers zelf niet doen, het is het onafhankelijke CGVS dat beslist over de intrekking. Daarna moet de intrekking nog bevestigd worden door de beroepsinstantie de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, een onafhankelijk rechtscollege. U begrijpt, zo eenvoudig is het allemaal niet.

Toch nam ik op 16/9 met genoegen kennis van het eerste CGVS-besluit tot intrekking van de vluchtelingenstatus van een Tsjetsjeense vakantieganger. In de hoop dat er nog vele mogen volgen. Om de geloofwaardigheid van het asielsysteem te vrijwaren, moet de strijd tegen het asielmisbruik opgedreven worden.

Meer info hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s