El Dorado

imageEen jaar geleden werd België plots geconfronteerd met een instroom van duizenden jonge Irakese mannen uit Bagdad. Ze kwamen hier om asiel aan te vragen. Er was hun de hemel op aarde beloofd door malafide websites en mensensmokkelaars. Een mooi appartement, een auto, een job aan 2000€/maand… Te gek voor woorden natuurlijk, het enige wat ze kregen was een sombere basisopvangplaats ergens in een slaapzaal in een kazerne ten velde. De droom werd algauw een nachtmerrie. En toch trapten duizenden in die El Dorado-val. Het had iets van goudkoorts.

Van in het begin heb ik actie ondernomen tegen deze valse dromenverkopers. We startten met Arabische tegencampagnes via facebook, spotgoedkoop, maar effectief. We verspreidden duizenden informatiebrieven met correcte uitleg over hoe de zaken hier écht in elkaar zitten. We startten vrijwillige terugkeercampagnes. Als eerste EU-land organiseerden we een speciale charterterugkeervlucht. Enz. Cruciaal in deze was de beslissing van de onafhankelijke asielinstantie, het CGVS, om haar Bagdadbeleid aan te passen naar ‘geen automatische bescherming’.

Een jaar later is de instroom stilgevallen en zijn er al 1.855 Irakezen vrijwillig teruggekeerd naar Bagdad en omstreken. Het overgrote deel van hen zat zelfs nog in de asielprocedure, anderen waren uitgeprocedeerd. Met dit kordaat beleid vermeden we zo meer dan 13 miljoen euro aan extra opvangkosten. Ook dat is besparen in mijn ogen.

Mijn tegenmaatregelen werkten als een rode lap op een stier bij ngo’s, journalisten en politieke tegenstanders. Dieptepunt was de VRT-reportage waarin ik net niet medeplichtig werd bevonden aan moord nadat een volstrekt vrijwillig teruggekeerde Irakees het leven liet in een aanslag in Bagdad.

Toch blijf ik erbij dat het ‘the right thing to do’ was. Belangrijk is dat de RVV – de beroepsinstantie inzake asiel – intussen meermaals bevestigde dat niet iedereen uit Bagdad internationale bescherming behoeft.

Opmerkelijk was ook de recente reportage in De Standaard waar ze me post factum minstens gedeeltelijk gelijk moesten geven. Of dat bij hen pijn deed, weet ik niet. Het deed mij alvast deugd. Veel deugd.

Advertenties

Een gedachte over “El Dorado

  1. Volhouden zo. Volhouden. Dit is het beste beleid sinds jaren. Laten we de mensen die het echt nodig hebben helpen. En zoveel mogelijk die mensensmokkelaars het onmogelijk maken om te profiteren van de situatie waarin de vluchtelingen zitten. Dat is mensonwaardig. Theo, de pers en al die andere naïevelingen heb je lekker lik op stuk gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s