De Dublin-conventie

Wist je dat volgens de zogenaamde Dublin-conventie asielzoekers verplicht zijn om in de Schengenzone asiel aan te vragen in het eerste land van binnenkomst? Dit is bijna altijd Griekenland of Italië. Toch doen velen dat niet, ze proberen asiel aan te vragen in het land van hun eigen keuze. Mag niet, maar toch is het dagelijkse praktijk.

Ik zet maximaal in op de toepassing vh Dublinprincipe. Dit jaar weigerde ik al meer dan 3.000 asielzoekers obv een striktere toepassing van Dublin, nu al 1.000 meer dan in heel 2015. Ik heb de Dublincel bij de DVZ versterkt en we zijn streng. Nooit gebeurden er meer Dublinweigeringen.

Toch zijn er logischerwijs nog veel meer asielzoekers die eigenlijk onder de Dublinregeling zouden moeten vallen. Enerzijds is er het probleem vd Europese rechters die de Dublinterugkeer naar Griekenland geschorst hebben (proberen we eerstmaands op te lossen), anderzijds is de bewijslast vaak erg moeilijk. Wij moeten kunnen bewijzen dat ze eerst in land x of y zijn aangekomen. En veel asielzoekers zijn natuurlijk ook slim en weten dit. Daarom vind ik dat de bewijslast omgekeerd moet worden. Elkeen die bij ons asiel aanvraagt moet zelf aantonen dat België zijn of haar eerste Schengenland van binnenkomst is (obv bvb vliegtuigtickets). Als die dat niet kan aantonen, wordt de asielaanvraag geweigerd om technische redenen.

Het is een controversieel, maar logisch voorstel dat ik op de Europese onderhandelingstafel leg. De gebrekkige werking van Dublin zet immers het volledige asielsysteem op de helling. Er moet dringend een einde komen aan het vrij kiezen van een Europees asielland van voorkeur.

image

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s