Imams vs België

Turkije stuurt al jaren, via haar Ministerie van religieuze zaken (de Diyanet), imams naar Europa. Ik nam eind vorig jaar de principiële beslissing om voortaan geen VISA meer af te leveren voor imams van niet-erkende moskeeën. Er bestaat nu al jaren een erkenningsprocedure. Veel moskeeën zijn echter totaal niet geïnteresseerd om erkend te worden. Ik ga geen VISA geven aan imams die in een niet-erkende moskee willen werken. Ze moeten maar een erkenning aanvragen. Op niet-erkende moskeeën hebben we immers te weinig controle.

Zes Turkse imams zijn nu samen in beroep gegaan tegen mijn beslissing om hen geen visum D (lang verblijf) voor België te geven. Ze roepen hiervoor oa de godsdienstvrijheid in. De godsdienstvrijheid?! Sinds wanneer staat het recht op godsdienstvrijheid nu ook al gelijk aan de plicht om VISA voor zogenaamde ‘importimams’ af te leveren?
Het gaat concreet om het inroepen van de schending van de vrijheid van godsdienst (artikelen 19 en 21 Grondwet en artikel 9 EVRM). Maar ik verhinder toch helemaal niemand om zijn godsdienst vrij te beleven door die imams niet binnen te laten? Of omgekeerd, hoe schend ik hun godsdienstvrijheid door ze niet binnen te laten? Ze kunnen toch vrij hun godsdienst beleven als imam in een ander land? Of beter nog, in Turkije?

Er is al jaren een probleem met de organisatie van de Islamitische eredienst in België, dat weet elke expert. Kijk maar naar de gebrekkige werking van de Moslimexecutieve als officieel orgaan van de Islam in België. Kijk naar het gebrek aan correct geschoolde Islamleerkrachten. Kijk naar het jarenlange immobilisme rond (het ontbreken van) een Imamopleiding. Kijk naar de diepe interne verdeeldheid binnen de moslimgemeenschap… Maar het is toch niet omdat de zelforganisatie al jaren zo stroef verloopt, dat de overheid verplicht kan worden om buitenlandse imams binnen te vliegen? Is dat niet de wereld op zijn kop zetten?

Het is nu afwachten wat de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen in beroep zal oordelen, maar opnieuw moet een rechtscollege zich uitspreken over een erg principiële migratiekwestie. De aanhoudende diplomatieke druk op dit dossier vanuit Turkije, toont aan dat het dat ook is voor Erdogan en de zijnen…

image

Advertenties

3 gedachtes over “Imams vs België

  1. wanneer nu eindelijk wetten om die waanzin te stoppen.. ? En vooral , lees nu eindelijk de koran. Als de ogen dan niet opengaan ben je te kwader trouw….Wie het ook weze

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s