Studenten uit Kameroen

België is dé topbestemming voor Kameroenese studenten. Vorig jaar reikte onze ambassade in Yaoundé maar liefst 847 studentenvisa uit. Hiermee staan we op nummer 1 in Europa en staat Kameroen op 1 in België.

Er is veel documentfraude mee gemoeid. Liefst 43% van de documenten die voorgelegd worden, zijn vals. Van de voorgelegde bankdocumenten om de solvabiliteit aan te tonen, is zelfs 69% vals. Velen proberen via privé hoger onderwijsinstellingen in Brussel aan het noodzakelijke inschrijvingsbewijs te geraken, de studierichting opticien is razend populair. De slaagcijfers zijn erg laag.

Om deze louche praktijken aan de kaak te stellen en maatregelen te nemen ben ik drie dagen op missie in Kameroen.

Ik had gisteren een onderhoud met minister Fame Ndongo, minister van hoger onderwijs van Kameroen (zie foto). Hij beloofde om beter samen te werken tegen deze fraude. Er komt een beter werkend systeem om de voorgelegde documenten te controleren op hun authenticiteit. Zo spraken we af om alle diploma’s eerst te laten valideren door het Kameroenese ministerie van hoger onderwijs vooraleer ze een VISA-aanvraag kunnen doen bij onze ambassade.

Ik heb ook beslist om vanaf mei een controleur specifiek voor studentenvisa aan te werven. Hij zal op de ambassade elke visumasielaanvraag voor studenten nog strenger controleren.

Daarnaast nemen we volgende maatregelen:
– de omzetting van de Europese studentenrichtlijn geeft meer instrumenten om inschrijvingen aan privé hoger onderwijs instellingen te weigeren;
– de aanvraagkost wordt verhoogd van 160 naar 200€ voor studentenvisa;
– er komt een databank voor garantstellingen. Dit moet ervoor zorgen dat er beter wordt gecontroleerd wie zich financieel garant stelt voor die studenten, er moet ook zo snel mogelijk een sluitend systeem van solvabiliteitsbewijs via een bankgarantie uitgewerkt worden;
– ik pleeg overleg met onze ministers van onderwijs om een duidelijk verplicht voortraject en equivalentsattest af te spreken naar analogie met wat er enkele jaren geleden voor Congolese studenten is ingevoerd. (Met een sterke daling van het aantal studentenvisa-aanvragen tot gevolg.)

Last but not least tekenen we vandaag een memorandum of understanding over migratie en over TERUGKEER met Kameroen na vele jaren onderhandelen. Dit moet leiden tot betere en snellere terugkeer van illegale Kameroeners. Dit is dringend nodig want na de Congolese, is de Kameroenese gemeenschap de grootste Subsaharaanse gemeenschap in België.

De situatie met de Kameroenese studentenvisa is uit de hand gelopen. Nu geen actie ondernemen, is schuldig verzuim.

image.jpeg

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s