Quo vadis asielcrisis?

Het aantal asielaanvragen is heel fors gedaald en het blijft ook dit jaar dalen. Oorzaken? De EU-Turkije deal en het sluiten van de Balkanroute door Macedonië, Hongarije, Albanië, Slovenië, Kroatië etc.

De instroom is dus fors gedaald maar de illegale migratiepoort is nog niet toe. Waar de EU-Turkije deal vorig jaar voor een belangrijk keerpunt heeft gezorgd in de irreguliere migratiestromen in de Egeïsche zee, blijft de route van Libië naar Italië enkel maar in omvang toenemen. Vorig jaar bereikten niet minder dan 180.000 -veelal economische- migranten via deze weg het Europese vasteland, ruim 4.500 personen lieten hierbij ook het leven. Deze waanzin MOET stoppen. De illegale migratiepoort MOET toe.

Op dit moment is Malta voorzitter van de EU. En dat is een troef. Ze zijn misschien klein maar ze hebben veel ervaring met bootvluchtelingen, ze hebben goede historische banden met Libië en Tunesië en zijn direct betrokken om een oplossing te vinden. Motivatie is alles.

Vorige week namen de Europese regeringsleiders in La Valetta een 10-puntenplan aan.

De Europese leiders hebben afgesproken om verregaande bijstand te leveren aan de Libische kust- en grenswacht om hen op deze manier beter in staat te stellen hun eigen grenzen te controleren. Indien we het businessmodel van de smokkelaars effectief willen doorbreken moeten we duidelijk maken dat op een bootje stappen aan de Libische kust geen automatisch toegangsticket kan betekenen tot het Europese grondgebied. Dit kan in de praktijk worden gebracht door de Libische kustwacht te ondersteunen zodat zij zelf reddingsmissies op zee kunnen organiseren en vervolgens de migranten kunnen terugbrengen naar de Libische kust. De EU zal, in samenwerking met IOM en UNHCR, verder ondersteuning bieden om de opvangcondities van migranten in Libië te verbeteren en te voorzien in terugkeerprogramma’s vanuit Libië naar de landen van herkomst. Dit alles moet worden benaderd vanuit een regionaal perspectief waarin ook landen als Tunesië, Algerije of Egypte betrokken worden.

Of dit 10-puntenplan voldoende zal zijn, weten we nog niet, maar voor het eerst bestaat er brede consensus dat de Libiëstroom prioritair gestopt moet worden. En de Europese vastberadenheid is erg groot.

Ik pleit al meer dan een jaar voor een antiverdrinkingsplan voor de hele Middellandse zee. Ik reis er heel Europa mee rond. Uiteraard is dit niet enkel mijn verdienste, maar ik heb toch een stevig steentje kunnen bijdragen. Ik zal dit blijven doen, op mijn inzet kunt u rekenen.

IMG_8229.PNG

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s