Relocatie

Vorige week heb ik in de Kamercommissie BiZa duidelijk gemaakt dat België aan zijn Europese verplichtingen inzake relocatie zal voldoen. Dat doen we maar na spijkerharde garanties. Na maanden aanmodderen is het gans Europa eindelijk menens met het sluiten van de buitengrens voor irreguliere immigratie. Achter de schermen wordt keihard gewerkt aan het uitbreiden van de EU-Turkije deal naar het Zuidelijke middellandse zeegebied, om zo ook de irreguliere bootmigratie naar Italië structureel te stoppen. Het definitieve einde van de half-open Europese grens komt langzaam in zicht.

De mentale kentering binnen Europa werpt nu al zijn vruchten af: de asielmigratie naar België staat op het LAAGSTE NIVEAU in vele jaren. Dat hebben we voor een groot deel te danken aan de loyale medewerking van Griekenland en Italië. Griekenland houdt consequent de Europese deur op slot en laat niemand vertrekken van de eilanden naar het vasteland. Daardoor onderneemt amper nog iemand een poging om de eilanden te bereiken. Vanaf medio maart mogen de Europese lidstaten daarenboven opnieuw Dublin-transferts uitvoeren naar Griekenland. Italië neemt nu al zijn volle verantwoordelijkheid inzake Dublin op. Het ontvangt zeer veel Dublin-transferts vanuit de Europese andere landen, ook vanuit België, en tekent daar geen bezwaar tegen aan. In januari 2017 brachten mijn diensten 35 asielzoekers terug naar Italië in het kader van Dublin, op één maand tijd. Italië was daarbij de belangrijkste bestemming van al onze Dublintransfers die maand. Zo brengen we een ontradende boodschap naar elk wie via Italië illegaal ons land tracht te bereiken.

Na jarenlang hun taken verwaarloosd te hebben, nemen Griekenland en Italië nu eindelijk hun verantwoordelijkheid op, ten aanzien van gans Europa. Dan moeten ook wij onze verantwoordelijkheid nemen. Tegenover hun offers moet onze solidariteit staan. Dat houdt steun in voor de grensbewaking, de opvang en de asielprocedure in Griekenland en Italië, maar ook de afgesproken tijdelijke overname van een beperkt deel van de vluchtelingen die in die landen waren toegekomen. Wanneer België nu besloten heeft om aan zijn Europese verplichtingen inzake relocatie te voldoen, dan doen we dat als teken van solidariteit met de frontlijnstaten Griekenland en Italië, in de volle wetenschap dat we dankzij hun inspanningen minder asielinstroom hebben bij ons. De laagste instroom in 8 jaar tijd meer bepaald (zie grafiek).

img_8520

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s