Trans-Atlantisch bondgenoot

Vandaag opent het nieuwe NAVO-hoofdkwartier, waarschijnlijk het duurste bouwproject op Belgisch grondgebied. De bouw was geen sinecure. Ik stelde er tijdens de vorige legislatuur als defensiespecialist meerdere parlementaire vragen over aan toenmalig Minister van Defensie Pieter De Crem. Maar goed, het gaat vandaag open en dat is het belangrijkste.

Ik ben al sinds mijn jonge jaren een overtuigd Trans-Atlantisch bondgenoot. Ik geloof sterk in een intense samenwerking tussen het oude continent en Noord-Amerika. Vanuit onze gedeelde geschiedenis, maar ook vanuit onze gedeelde visie op vrijheid, mensenrechten en democratie. Als gewezen lid van het NAVO-parlement kon en kan men steeds op me rekenen om het militair bondgenootschap door dik en dun te verdedigen. Ik doe dat vaak tijdens mijn vele lezingen. Hoe je het ook draait of keert, het is de NAVO die de vrede in onze contreien bewaart en zo voor welvaart en welzijn zorgt. Geen zachte, sociale veiligheid/zekerheid, zonder harde, militaire veiligheid/zekerheid.

Door de gewijzigde positie van Turkije, de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne, het toenemend moslimradicalisme en de neo-militaire dreiging en politieke inmenging vanuit Rusland, staat onze veiligheid sterk onder druk. Het bondgenootschap zelf heeft het ook kwaad. Turkije voelt zich onvoldoende gesteund in haar strijd tegen de PKK en is woest owv de Amerikaanse wapenleveringen aan de YPG (Syrische Koerden), de Britten vertrekken uit de EU, de roep om een Europees leger wordt groter en de Amerikanen hebben het gehad met de Europese defensiebesparingen. En dan heb ik het nog niet over het feit dat veel westerlingen zich totaal geen bondgenoot voelen van president Trump en nog minder van president Erdogan.

Vandaag is een belangrijke dag om ons BONDGENOOTschap te onderlijnen, hoe ver we soms ook van elkaar verwijderd zijn inzake politieke opvattingen. Ik noemde 25 mei eerder ‘zowat de belangrijkste dag van het jaar’. Niet owv het nieuwe gebouw, wel owv de top met alle regeringsleiders aanwezig. Er zullen ongetwijfeld harde woorden vallen, maar het doel moet zijn om alle neuzen terug in dezelfde richting te krijgen.

Als je het grotere plaatje bekijkt, blijft de NAVO – mét al haar leden – immers levensnoodzakelijk. En dat mag je letterlijk nemen.

IMG_0483

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s