Proceduremisbruik

Vandaag bespreken we in het Parlement mijn wetsontwerp om proceduremisbruik in het vreemdelingenrecht efficiënter en strenger aan te pakken. Veel vreemdelingen zijn wanhopig op zoek naar papieren en sommige advocaten maken daar misbruik van. Deze handelaars in valse hoop moeten eruit. Ze geven immers ook de goede advocaten een slechte naam.

Dit wetsontwerp is een volgende stap in onze strijd tegen proceduremisbruik. Volgende maatregelen namen we eerder:
1/ Betalend maken van verblijfsaanvragen. Tot 350€ pp, vroeger GRATIS.
2/ Nieuw, eerlijker pro deo puntensysteem. 75% van de Vreemdelingenzaken zijn pro deozaken.
3/ Meldingssysteem van proceduremisbruik aan de Stafhouder vd betrokken balie en aan de voorzitter van het Bureau voor Juridische Bijstand (indien pro deozaak).
4/ Parallelle beroepsprocedures onmogelijk maken (opslorpen eerdere beroepen).
5/ Paralelle regulaanvragen ook opslorpen.

Daarnaast werken we aan een betere opleiding van de advocaat-stagiairs en moet het nieuw migratiewetboek de vreemdelingenwet transparanter, duidelijker en logischer maken.

Ik ben in het verleden hierover een paar keer ferm gebotst met de advocatuur. Ik vond het toen nodig om de zaken scherp te stellen. Sindsdien is er al heel wat ten goede veranderd maar er is nog werk aan de winkel. Het misbruik moet er absoluut uit want het is ten nadele van de bonafide vreemdelingen en advocaten en nog meer ten nadele van onze samenleving en gemeenschap. Dit kost immers handenvol belastingsgeld.

Om 10u begint het debat in de Kamer. Ik ben benieuwd naar de stemhouding van de oppositie.

IMG_8735

2 gedachtes over “Proceduremisbruik

  1. Als dat er moest doorkomen zou mooi zijn weer een stap vooruit Theo .Want hier wonen veel advocaten die leep zijn en alles proberen om in hun gelijk te staan en het ergste van al is dat wij gewone mensen alles zelf moeten betalen en doordat die advocaten zo duur zijn we een beginnneling moeten nemen maar zij die hier nooit hebben geleefd of gewerkt krijgen dat gratis en daar zitten vele lepen tussen die alles proberen . Gaat zo verder Theo onze mensen hebben dat graag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s