Keren die uitgewezen illegalen niet gewoon terug?

Veel mensen vragen zich terecht af of de illegalen die we uitwijzen niet stiekem toch terugkeren.

Wel, dat is niet het geval. Samen met de uitzetting uit ons land, leveren we immers ook een inreisverbod voor de hele Schengenzone af. We doen dit voor iedereen, met de langste inreisverboden voor verblijfsfraudeurs en criminele illegalen.

Dit inreisverbod (IRV) betekent concreet dat je de toegang tot de Schengenzone ontzegt aan de betrokkene gedurende x jaar. Hij/zij staat internationaal geseind en zal dus niet meer binnen geraken via een grensovergang.

Ik hoor u denken, kan en zal hij dan niet illegaal proberen binnen geraken? Dat kan, maar is lang niet zo eenvoudig. Dit was wel een stuk eenvoudiger tijdens de asielcrisis van 2015 toen er honderdduizenden plots illegaal binnenkwamen in onze Schengenzone. Pure chaos en natuurlijk erg gevaarlijk. Maar de instroom via Griekenland is nu terug onder controle.

Belangrijk om weten is ook dat als het inreisverbod afloopt, dit niet betekent dat betrokkene hier direct terug staat. Ook na afloop van de termijn van het inreisverbod moet er een nieuwe verblijfsaanvraag ingediend worden. Gelet op zijn gerechtelijk verleden zal de kans echter klein zijn dat hij/zij die verblijfsvergunning ook daadwerkelijk krijgt.

Werkt dit systeem perfect? Neen, niet perfect, soms glipt er nog wel eens iemand door de mazen van het net, maar het is wel een goed en solide systeem.

Enkele maanden geleden keurde de Kamer een wetsontwerp van me goed waardoor mijn administratie meer mogelijkheden kreeg om inreisverboden op te leggen. Zo was er voorheen een maximum van 8 jaar en konden er geen IRV’s gegeven worden aan EU-onderdanen. Voor de groep van gedetineerde illegale vreemdelingen die werden en zullen worden uitgewezen zaten we op dat moment aan:

* Januari 2017: 106 IRV’s
* Februari: 100 IRV’s
* Maart: 130 IRV’s
* April: 121 IRV’s

Vanaf 1 mei tot en met 15 juli 2017 werden in totaal 471 IRV’s aan gedetineerde illegale vreemdelingen uitgereikt (ongeveer 188 IRV’s per maand) maw een sterke stijging.
Enkele kerncijfers per categorie:

* Nationaliteit
1. Marokko: 92
2. Algerije: 59
3. Albanië: 53
4. Roemenië: 43
5. Nederland: 33

* Aantal jaren (in totaal werd aan 3175 jaren IRV’s gegeven !!)
1. 20 jaar: 1 persoon
2. 15 jaar: 15 personen
3. 10 jaar: 78 personen
4. 9 jaar: 1 persoon
5. 8 jaar: 196 personen
6. 6 jaar: 12 personen
7. 3 jaar: 165 personen
8. 2 jaar: 3 personen

* EU-onderdanen (137 personen)
1. Roemenië 43 personen
2. Nederland: 33 personen
3. Frankrijk: 25 personen
4. Bulgarije: 13 personen

Inreisverboden aan Europeanen?! Heeft dit wel zin? Want wie controleert dit?

Wel, ons model is gebaseerd op de ‘ongewenstverklaring’ in Nederland. Nederland werkt al jaren met deze inreisverboden voor Europeanen en ook al is er vrij verkeer van personen, toch werkt dit blijkbaar om ze weg te houden uit hun land. Er staan oa hoge geldboetes op het niet naleven (gevangenistraf van zes maanden of een geldboete: artikel 197 van het wetboek van strafrecht in Nederland). Ons artikel 76 VW voorziet hier ook in maar enkel voor zwaarste categorie. Uiteraard kunnen we EU-onderdanen die onder een inreisverbod staan wel onmiddellijk vasthouden zonder bijkomende elementen. EU-onderdanen worden niet Schengen geseind maar ze staan wel in de ANG en dus nationaal geseind.

Daarbij komt dat Roemenië en Bulgarije géén Schengenlanden zijn. Hier kunnen we dus wel verder gaan.

Laat het evenwel duidelijk zijn dat een goede opvolging van de inreisverboden een erg belangrijk aandachtspunt blijft. Er zou ook een goed intra-Europees opvolgingssysteem moeten komen. Ik trek aan de kar.

Kortom, er is zeker nog werk aan de winkel, maar het gaat stap voor stap de goede richting uit. Eindelijk.

Ik hoop dat ik hiermee een aantal vragen heb kunnen beantwoorden.

Prettige zondag.

IMG_0732.JPG

Advertenties

Een gedachte over “Keren die uitgewezen illegalen niet gewoon terug?

  1. Dit geeft in ieder geval een goed gevoel,dat al het vele werk dat hieraan voorafgegaan is,niet voor niets is geweest.We weten in ieder geval dat we er een bijzonder betrouwbaar iemand hebben die effectief doet wat hij belooft,een zeldzame eigenschap in de politieke wereld !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s