Update Libiëroute

Wekelijkse update over de Libiëroute:

– In de centrumlinkse Italiaanse regering is er onenigheid ontstaan over de ngo-gedragscode. De linkervleugel vindt het te ver gaan dat ngo’s die de gedragscode weigeren te ondertekenen, niet meer welkom zouden zijn in Italiaanse havens. Premier Gentiloni blijft achter zijn minister van BiZa Marco Minitti staan. Ook de bisschoppenconferentie van het Vaticaan steunt de gedragscode. Dit is opmerkelijk omdat de paus – nog steeds een belangrijke stem in de Italiaanse politiek – helemaal op de opengrenzenlijn zit.

– Marco Minitti is een veteraan in het Italiaanse veiligheidsnetwerk. Hij was de baas van de inlichtingendienst. De New York Times schreef een indrukwekkend portret van hem. Ik post het als reactie hieronder.

– Een nieuwe peiling zet de Lega Nord van de populaire Matteo Salvini boven de 15%. Ze blijven stijgen. Hierdoor komt centrumrechts mogelijks aan zet. De komende maanden zullen/moeten er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden. Dit maakt de linkse regering natuurlijk bloednerveus en vastberaden om de instroom in te dijken.

– Italië en vooral Libië houden het been stijf. Libië heeft de ngo’s duidelijk gemaakt dat ze niet alleen uit de Libische wateren moeten blijven, maar dat ze best ook kilometers ver van de scheidingslijn Libische-internationale wateren blijven. De Libische kustwacht deinst er niet voor terug om het vuur te openen. Ze losten enkele dagen geleden al waarschuwingsschoten naar een ngo-boot. De aanleiding blijft onduidelijk.

– Artsen Zonder Grenzen doet, minstens tijdelijk, niet meer mee met de reddingsoperaties. Ze steken het op de dreigende taal en agressie van de Libische kustwacht. Of het ook te maken heeft met de sterke daling van het aantal vertrekkende bootjes, met de toenemende weerstand tegen deze hele operatie, of met het gerechtelijk onderzoek dat recent tegen hen zou zijn opgestart, is niet duidelijk.

– de instroom is sinds een maand fors gedaald. Zie grafiek van UNHCR: een duidelijke daling blijkt sinds de laatste piek op 14 juli (die dag werden er nog meer dan 5.000 migranten gered). Tot voordien zag je een vrij duidelijk – en stijgend – patroon van pieken en dalen, na 14 juli lijkt er een kentering te komen en blijft een nieuwe piek (minstens voorlopig) uit.

– Het aantal verdrinkingen is in juli ook fors gedaald. Dit is geweldig nieuws! Zie grafiek.

– Wanneer de Italiaanse marineschepen juist ingezet worden in Libische wateren is nog steeds onduidelijk. Ik verwacht de komende dagen een beslissing hieromtrent. Het blijft alvast de bedoeling om zo de Libische kustwacht te helpen alle vertrekkende boten tegen te houden en terug te sturen.

– Generaal Haftar, die met de steun van Rusland een groot deel van Libië controleert, maakte wel al duidelijk dat de Italianen niet welkom zijn in zijn kustgebied en wateren. Omdat bijna alle boten vertrekken in en rond Tripoli vormt dat niet onmiddellijk een probleem. (Tripoli-regio is in handen van Libische regering Serraj met wie de Italianen wel goed samenwerken.)

– Ondertussen is er wel een nieuwe zorgwekkende trend ontstaan in de Westelijke Middellandse Zee waar migranten/smokkelaars nu ook op grotere schaal bootjes gebruiken. De aankomsten in Spanje liggen bijna even hoog als die in Griekenland. Iedereen zag de treffende beelden van de aankomst van de boot op de Spaanse playa eerder deze week wel. Ik wil wel benadrukken dat de instroom in Spanje in absolute termen zeer beperkt is in vergelijking met Italië. Je kan Marokko ook echt niet met Libië vergelijken.

Het gaat dus EINDELIJK de goede kant op, maar alles is nog broos en fragiel.

We blijven verder werken en alles waakzaam monitoren. Volgende week kom ik met een nieuwe update.

Advertenties

Een gedachte over “Update Libiëroute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s