EU propaganda

Het Europees Parlement pakt uit met dit ‘Wir schaffen das’-propagandafilmpje pro asiel. Het links-liberale parlementslid Cecilia Wikström verklaart hierbij dat wij asielzoekers en vluchtelingen nodig hebben om onze vergrijzing op te vangen. Ook Belgische politici poneerden eerder deze stelling.

Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de asielinstroom van voornamelijk laaggeschoolde jonge mannen, onze vergrijzing en arbeidsmarkttekorten kan opvangen.

Onze Westerse arbeidsmarkt staat net heel ver van het competentiekader van veel asielzoekers. Dat verklaart oa de lage arbeidsparticipatie onder asielzoekers en vluchtelingen. Lees hiervoor bvb. ‘the long and winding road to employement’ van professoren Wets en Rea. Bij mijn weten de enige longitudinale studie naar de tewerkstellingskansen en arbeidsparticipatie van erkende vluchtelingen in België. De resultaten zijn, zelfs na 5 jaar verblijf in België, ontgoochelend.

Ik tekende vorig jaar een samenwerkingsprotocol met de VDAB (en binnenkort met FOREM) om dit te verbeteren, maar het blijft niet evident.

Ik vind het stuitend dat men op dit vlak aan desinformatie blijft doen. Men houdt de Europeanen echt voor dommeriken. En dat leidt tot ergernis, frustratie en woede bij veel burgers. Begrijpelijk.

Ik kies ervoor om de waarheid niet te verbloemen. Ik denk dat dat het langste duurt.

De huidige asielinstroom gaat onze vergrijzing niet oplossen. Bij het al dan niet krijgen van asiel gaat het over de cruciale kwestie of je persoonlijk bedreigd wordt in je thuisland. Daar zijn diploma’s en competenties per definitie niet van tel. Of je arm of rijk bent, dom of slim, oud of jong, dat maakt niets uit bij de erkenning als vluchteling.

Een activerend arbeidsmarktbeleid door werken echt lonend te maken, kan de vergrijzingskwestie daarentegen wel oplossen. En daar kan een gerichte en goed geleide arbeidsmigratie wel deel van uitmaken. Maar dan beslissen we zelf wel wie we toelaten tot het grondgebied en is de Conventie van Genève uiteraard niet van tel. Het enige dat dan telt is het arbeidscontract dat je voorlegt bij de verblijfsaanvraag.

IMG_1467

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s