De KUL gekraakt

Zaterdag vond er in Brussel een zwaar politie-incident plaats met de groep illegalen die al maanden krakend door Brussel trekt. Terwijl ze in een gebouw inbraken, kwam de politie tussen. De politie werd zwaar belaagd. Blijkbaar gaf de burgemeester, PS’er Philippe Close, zelf de opdracht aan de politie om zich terug te trekken en ze verder met rust te laten. Het gekraakte gebouw is blijkbaar van de KULeuven. Onze doorgaans gematigde Alma Mater reageerde zaterdagavond furieus in onderstaand persbericht. Hallucinant verhaal en perfect voorbeeld van het laxisme van de PS, ook na de rellen.

‘KU Leuven reageert op bezetting Meyboomgebouw in Brussel

De KU Leuven werd vandaag geconfronteerd met een inbraak en bezetting van haar gebouw Meyboom in de Broekstraat in Brussel. Deze feitelijkheden komen daags na een beslissing tot opvordering van het gebouw door de Stad Brussel, waartegen KU Leuven zich met succes juridisch had verweerd.

De context is de volgende. Alhoewel de Stad Brussel nooit eerder contact zocht met de KU Leuven omtrent de eventuele beschikbaarheid van een gebouw, werd KU Leuven donderdagavond opgevorderd om 14 uur later te verschijnen voor de Stadssecretaris. Daar werd KU Leuven gemeld dat het gebouw in de Broekstraat in Brussel werd opgevorderd voor de huisvesting van 80 krakers, die het Hotel Astrid bezetten.

KU Leuven is van mening dat deze beslissing volstrekt onwettig is, aangezien de Stad de daartoe voorziene procedures volledig ter zijde heeft geschoven. KU Leuven kan niet aanvaarden op een dergelijke wijze voor voldongen feiten te worden gesteld en heeft zich genoodzaakt gezien om deze willekeurige beslissing in rechte aan te vechten. Vrijdagavond heeft de Raad van State de beslissing van de Stad Brussel dan ook geschorst zodat de uitvoering van deze opvordering op dit moment verboden is.

Vandaag (zaterdag 18/11/2017) werd KU Leuven vervolgens geconfronteerd met een inbraak en bezetting van haar gebouwen door onbekenden. De politie is ter plaatse gekomen na een oproep van een getuige en heeft zich aanvankelijk opgesteld om het gebouw te beschermen. Naderhand heeft de politie zich echter teruggetrokken, hetgeen volgens getuigen blijkbaar gebeurd zou zijn op instructie van het kabinet van de burgemeester.

KU Leuven heeft een sterke aanwezigheid in Brussel en engageert zich vanuit haar opdrachtverklaring ook in de Brusselse samenleving. In het kader van haar onderwijsopdrachten, werd aan de KU Leuven een bouwvergunning verleend om in het gebouw “Meyboom” met werkzaamheden te starten. Tegen die bouwvergunning werd door de Stad Brussel als enige beroep aangetekend. KU Leuven kan enkel vaststellen dat het net dit gebouw is dat gisteren door de Stad Brussel werd opgevorderd, en dat vandaag door de betreffende groep krakers wordt bezet. Het gaat blijkbaar om de groep die afkomstig zou zijn uit het Hotel Astrid op het Zaterdagplein.

KU Leuven is nochtans bereid om in gesprek te gaan over de opvang van mensen in nood, zoals ze in verleden ook gedaan heeft. KU Leuven wenst te benadrukken dat het gebouw onbewoonbaar is en dat de veiligheid en gezondheid er momenteel niet kunnen gegarandeerd worden.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s