Soedan

Beste vrienden,

Sta mij toe om aan jullie de correcte context te schetsen van de terugkeer naar Soedan. Er wordt vandaag gedwongen gerepatrieerd naar Soedan door Frankrijk, Italië, Zweden, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, en ons land. Alle landen van Europa die geconfronteerd werden met een groot aantal Soedanezen in illegaal verblijf op hun grondgebied repatriëren naar Soedan. Het beleid dat ons land voert is dus niet de uitzondering, maar precies de regel in Europa. Stoppen met terugkeer naar Soedan, als enige land en terwijl al onze buurlanden verder doen, riskeert dan ook een groot aanzuigeffect naar ons land te genereren van Soedanezen in illegaal verblijf. Dan worden wij een vrijhaven voor Soedanezen in Europa. En we hebben in Noord-Frankrijk gezien tot wat dat kan leiden. Tot toestanden die ik niet wil en ook niet zal toelaten.

Net zoals in onze buurlanden verloopt de terugkeer vanuit België perfect volgens de geldende Europese en internationale procedures en zelfs met financiële en logistieke steun vanuit de EU. Vooraleer de repatriëringen te organiseren, heeft de Dienst Vreemdelingenzaken afspraken gemaakt met het VN Agentschap IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) om de gerepatrieerden op te volgen. Daarenboven kunnen zij die dat wensen van nabij begeleid worden door het Europese IOM-netwerk ERIN, wat staat voor “European Re-integration Network”. Die mensen worden dan door een medewerker van IOM opgehaald aan de luchthaven, naar huis gebracht en ook daarna verder begeleid naar woonst, werk en scholing. Dan is het toch wel erg merkwaardig dat het IOM, dat ter plaatse actief is, geen enkele melding maakt van foltering.
Ook de internationale rapporten waarop wij ons steunen doen dat niet. In tegenstelling tot wat de NGO Tahrir Center for Middle East Policy in HLN beweert, maken die rapporten louter gewag van ondervragingen, maar dat is standaard in elk land in geval van repatriëring. Ook in Nederland en het V.K. lanceerden NGO’s eerder al zulke beweringen, die later vals of zwaar overdreven bleken te zijn. Desalniettemin heb ik de opdracht gegeven om een zeer grondig onderzoek te doen naar de beweringen. Want laat mij duidelijk zijn: foltering kan en mag nooit.

Maar los van het feit dat de beweringen in deze zaak ter discussie staan, bestaat er geen discussie over de grond van deze zaak, namelijk dat wie illegaal in ons land verblijft en weigert asiel aan te vragen, terug moet. Dat is onze wet én de Europese regelgeving, die ik als Staatssecretaris gehouden ben te volgen. Ons hoogstaand asielsysteem kost veel geld en bestaat voor een reden: bescherming bieden aan al wie bij terugkeer vervolging vreest.

Wie evenwel weigert om asiel aan te vragen en zijn nood aan bescherming te laten onderzoeken door het onafhankelijke CGVS, is illegaal en zal worden verwijderd. Want wat we vooral niet gaan doen is, tegen de wet in en als enige in Europa, structureel illegaliteit gaan tolereren voor één welbepaalde nationaliteit op ons grondgebied, Soedanezen, zoals de linkerzijde voorstelt.

De wet is de wet en ons land is tot nader order een rechtstaat. Ik betreur dat over dit basisprincipe steeds weer commotie is. Geroep en emotionele chantage maken op mij geen indruk. Ik doe wat moet. Ik doe wat de wet mij opdraagt. In het algemeen belang van onze burgers.

Vastberaden. Heel vastberaden.

Ik dank u allen voor uw steun. U mag dit zeker delen. Dank u wel! ❤️

Advertenties

19 gedachtes over “Soedan

 1. Het ligt er zo dik bovenop dat de aanvallen v/d andere partijen er enkel op gericht zijn om de POPULARITEIT van Theo FRANCKEN te beschadigen.Is altijd zo geweest binnen de Belgische politiek,zelfs binnen de eigen partij hè CD&V.FRANCKEN is momenteel te POPULAIR.En daarbij als landen als NL;GB;FR;CH het ons al voordeden,wat is jullie probleem dan afgunstigaards?!België laten verzuipen i/d ILLEGALEN met zelf GELDTEKORT voor EIGEN sukkelaars?!😠😠

 2. In de politiek is het vooral in Be altijd al zo geweest.Jaloers Je doet wat je moet, respect.
  Misschien proberen met wat minder tweets, geen antwoorden geven aan de opruiers.
  De vrijheid van meningsuiting zal blijven. De oude belgische politiek, duld geen jongeren zoals U, VERJONGING wil men niet, ik denk aan slapende van Rompuy en eeuweling Decroo.
  Vrolijk Kerstfeest.

 3. Een moedig man die zijn beslissing grondig onderbouwt .
  Mocht iedereen zijn beslissingen op die manier toelichten aan de bevolking dan was er geen ” dossier Arco ” .

 4. Nu hebben zowel de cd&v, de groen en de open vld alle hun eigen gifkikker die zichzelf op tijd en stond wakker kwaakt ( respectievelijk van Rompuy, Calvo en de Gucht) over de socialisten zwijgen we want te veronachtzamen. Hun enige, doorzichtige, strategie is zo veel mogelijk te liegen en de N-VA te beschadigen waar en wanneer mogelijk. De doorsnee Vlaming ligt daar al lang niet meer van wakker. Theo, schouders ophalen … het is inderdaad kerstmis.

 5. Soedanese en andere gelukzoekers, die hier, dikwijls zonder papieren en vooral zonder competenties, illegaal verblijven zonder de wil om asiel aan te vragen, moeten uitgewezen kunnen worden wanneer blijkt, dat het geen oprechte oorlogsvluchtelingen zijn. Whats app kan natuurlijk niet als bewijs dienen om een repatrieering aan te vechten. Een grondig onderzoek is uiteraard gewenst, maar regels en wetgeving moeten worden toegepast. Doe zo voort Theo, deze ordinaire beschadigingsstategie uit welgekende hoek waait wel weer over.

 6. Weerom een bewijs dat deze problematiek inderdaad in een breder Eurpees perspectief moet worden gesitueerd. Meelijwekkend politiek vertoon van de zgn. ethische “moraalridders” die bloed hebben geroken…

 7. Je doet het goed Theo en dat weegt zwaar op al diegenen zowel van meerderheid als oppositie die alleen maar spijkers op laag water zoeken. Misschien toch maar iets voorzichtiger omspringen met de digitale media en hen geen kans laten om wat je schrijft “VERKEERD” te interpretern.

 8. Beste Theo,

  Op dit ministerie die altijd al een van de moeilijkste en delicate is geweest en dit nog de laatste jaren nog meer dan ooit, heb je de voorbije jaren tijdens je mandaat meer dan eens bewezen dat je een uitstekende minister bent in charge. Wij hebben je op deze post nog hard nodig en kunnen je er niet missen. Spijtig voor deze die nu met vervormde interpretatie en kritiek anders denken en daarmee bewijzen dat ze niet de complexiteit van immigratie en de problematiek errond in 2017 beseffen! Sterkte doorheen deze crisis! We need you!

 9. Beste Theo,
  Laat u niet onderkrijgen doe zo verder u doet het bijzonder goed. De Soedanezen komen naar hier, liegen over hun herkomst en willen dat wij ze
  komfortabel door voeden tot ze dan even komfortabel verder naar UK kunnen reizen. Zo willen het de groenen en al de anderen partijen maar dan wel op onze kosten. Zij zelf tasten zeker niet in hun eigen zak. En waarom niet in een vliegtuig alle Soedanezen erin en af naar de UK. Het is toch het jaar van de Brexit

 10. Mijn complimenten voor Theo Franken, ten eerste mensen zonder fouten bestaan niet en kritiek is snel geleverd. Theo je hebt meer durf en moed dan veel politici samen in de wetsstraat. Echte vluchtelingen zijn blij als ze in een land asiel kunnen aanvragen. Mensen die geen asiel aanvragen, weten dat ze niet aan de regels voldoen en zullen de gevolgen daarvan moeten aanvaarden. Hulp verlenen is prima
  maar de mensen moeten ook weten dat er regels zijn en geen gevolg geven aan die regels betekent in gevallen uitzetting. Dat is natuurlijk erg maar ze hebben het over zichzelf afgeroepen.
  Theo volg de weg die je ingeslagen bent.

 11. Dank U voor de uitleg. Wat U schrijft lijkt mij logisch en correct.
  Laten we wachten op de uitslag van het onderzoek naar de folteringen en dan oordelen. Eerst was er 1 persoon die een klop op zijn been zou gekregen hebben, nu zijn het al massale folteringen. Eigenaardige berichtgeving.

 12. Geachte Theo,

  Blijkbaar staan velen klaar om jou te verwijderen uit de politiek. Misschien zien ze hun eigen onbekwaamheid in en moeten ze dat verdoezelen. Tja, een politicus die zijn verantwoordelijkheid opneemt zou wel eens hun stemmen kunnen wegkapen.

  Na 10 jaar met “vluchtelingen” (velen zijn helemaal geen vluchteling) gewerkt te hebben, zijn mijn ogen open gegaan. Ze (die zogenaamde “vluchtelingen”) zijn tot alles in staat. En als je kritiek durft te geven, ben je een “racist” (dank je wel naïef links!). Ik kon die hypocrisie niet meer aanzien. Hopelijk opent naïef links ook ooit de ogen.

  Hopelijk sta je op mijn stembrief bij de volgende verkiezingen. Ik weet welk bolletje te kleuren (ja, hier is het nog met een potlood 😉 ).
  Dank je wel Theo !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s