In memoriam Freija De Bock

Beste Steven,
Liefste Emiel en Jules,
Beste familie en vrienden,

Jullie kennen Freija allemaal als een warme vrouw, die tot het einde toe optimistisch in het leven bleef staan. Een vrouw die weigerde te buigen voor het ongeluk dat haar ziekte met zich meebracht, maar daarentegen besloot om te genieten van elke dag. Als een vrouw ook, die leefde voor haar kinderen en die hen alles gaf wat ze maar te bieden had. “Het geluk van een kind begint in het hart van de moeder”, wist Phil Bosmans. Geen andere moeder dan Freija, belichaamt zo mooi dat gezegde.

Maar Freija had ook een andere, voor jullie misschien minder bekende, kant, die ik vandaag eer wil betonen. Ik heb het over de Freija die boordevol ideeën zit, die projecten uitwerkt, die bakens verzet. Ik heb het over de juridische experte Freija, die zich vastbeet in dossiers en op korte termijn belangrijke zaken in beweging wist te zetten. Haar tijd bij ons op het kabinet was te kort, maar bijzonder krachtig. Het was Freija, die samen met professor Etienne Vermeersch de nieuwkomersverklaring heeft uitgewerkt. Daarin legden zij samen de basisregels vast van onze samenleving, die elke kandidaat-migrant moet onderschrijven. De gelijkheid van man en vrouw, de scheiding van kerk en staat, de vrijheid van meningsuiting: het zijn waarden die de vrijgevochten Freija uitstraalde in woord en daad. Zij was zeer trots op haar belangrijke project. En terecht. De energie en expertise waarmee zij dit complexe dossier tot een goed einde wist te brengen zal ik nooit vergeten. Haar project is nu wet geworden, en is daardoor een blijvend monument voor die professionele Freija.

Dames en Heren,

Tussen het harde werk door, leerden wij Freija ook kennen als een echte sfeermaker. Als geen ander kon zij een parfum van huiselijkheid en informaliteit op het kabinet verspreiden. Het bureau van Freija was geen muf kantoor, waarin je even droog over dossiers ging praten. Neen, het was een levendig en bont bureau, vol kindertekeningen en foto’s, waar een luisterend oor en een warme babbel nooit ontbraken. Ik merk aan de grote verslagenheid bij mij en mijn medewerkers dat zij een zeer grote leegte nalaat. Ook de mens Freija heeft op ons kabinet in ijltempo alle harten veroverd.

Lieve Freija,

Op je sollicitatiegesprek vertelde je dat je kanker had overwonnen. Met de borstreconstructie zou je behandeling finaal afgerond zijn en lagen er mooie jaren in het verschiet. Precies op dat moment werd er opnieuw kanker vastgesteld. Een fundamentele onrechtvaardigheid was dat. Onze adem stokte bij het aanhoren van je diagnose, maar toen leerden wij nóg een andere Freija kennen. Een Freija die ons allemaal paf zou doen staan. Jij ging krachtig door met leven. Jij bleef onverdroten verder gaan met het schenken van vreugde. Dwars doorheen alle behandelingen en medische analyses, die nu eens goed, dan eens slecht uitvielen. Jij bleef tot op het laatst een rots in de branding en een bron van humor, voor vrienden en collega’s, maar bovenal voor je twee schatten van kinderen, het licht in je leven.

Sterk zijn en sterk blijven, terwijl in je binnenste de ziekte woedt, de twijfel woedt. Gewoon omdat het moet. Al te veel moeders in Vlaanderen en elders ter wereld worden met deze zware opgave geconfronteerd. Jij kon het. Jij deed het. En je wees lotgenoten de weg, met het boek dat je geschreven hebt.

Ook dat boek is een monument geworden aan jou. Een eerbetoon aan die moedige en dappere Freija. Vastberaden, maar steeds met de glimlach. Sterk en zacht tegelijk.
Dank je dus voor alles, lieve Freija. Voor alle vreugde, alle talent, alle inzet, alle liefde en alle toewijding. Dank je voor je voorbeeld. Wij hopen even sterk te mogen worden als jij. We missen je verschrikkelijk.

Het is met bewondering en fierheid, dat ik hier in naam van alle collega’s tegen jou mag zeggen: rust zacht, lieve Freija.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s