Christenvervolging

Beste vrienden,

Pasen is het moment om eens stil te staan bij het lot van de vervolgde christenen in het Midden-Oosten. In Egypte wordt de Koptische gemeenschap weliswaar beschermd door het leger, maar toch blijven ze het mikpunt van haat en aanslagen vanwege moslimextremisten. Op palmzondag vorig jaar kwamen daarbij 43 Koptische christenen om, waaronder veel vrouwen en kinderen, toen twee moslimfundamentalisten zichzelf opbliezen in volle kerken in Alexandrië en in Tanta. Laat ons vandaag die 43 onschuldigen herdenken. Europa moet de Egyptische overheid voluit ondersteunen bij het beschermen van de christelijke minderheid tegen islamistische terreur.

In Syrië is de situatie mogelijks nóg zorgwekkender. In de gebieden die onder overheidscontrole staan worden de christenen beschermd door het leger, maar ook daar kunnen sektarische aanslagen door moslimterroristen niet voorkomen worden. Sommige christelijke steden, zoals Muhradah, liggen vlakbij de frontlijn en worden daarom willekeurig bestookt met mortieren vanuit rebellengebied. Daar vieren de christenen het paasfeest vandaag in de schuilkelders. Daarenboven geldt de bescherming van het Syrische leger enkel in de Westelijke helft van het land, waar de Maronitische en de Grieks-Orthodoxe christelijke gemeenschappen hun historische thuisbasis hebben. In het Noorden en het Oosten regeert anarchie en moslimfundamentalisme, onderbroken door aanslagen van IS die daar, helaas, nog steeds springlevend is. Die gebieden zijn de bakermat van het oeroude Assyrische christendom, wiens leden nu verspreid op de vlucht zijn in buurlanden en in eigen land. Zij leven op de vlucht, verstoken van hun huizen, gronden en kerken, waarvan er ondertussen al 63 verwoest werden, waaronder Assyrische kloosters die terug gaan tot de vierde eeuw.

Ik acht het daarom mijn plicht om, binnen onze mogelijkheden, een inspanning te doen voor de Christenen uit Syrië. In 2015, toen de oorlog op zijn hoogtepunt was, konden wij 244 Christenen redden uit Aleppo, dat toen vrijwel omsingeld was door fundamentalistische moslimrebellen van het al-Nusrafront. Vandaag hebben we in totaal al 903 Syrische christenen kunnen redden, met focus op de Assyrische gemeenschappen uit het verwoeste Oosten van het land. Die mensen laten de sektarische haat tegen hun gemeenschap achter zich, en krijgen hier een veilige thuis aangeboden. Met dank aan verschillende Vlaamse, Brusselse en Waalse parochies die vrijwillig helpen bij de opvang van die mensen. Een lichtpunt is dat, in een wereld met veel te veel duisternis. Laat 2018 daarom het jaar worden waarin de wapens in Syrië eindelijk mogen zwijgen en IS definitief verslagen wordt. Ook met de hulp van onze dappere jongens en meisjes.

Zalig Pasen allemaal. Geniet van jullie vrienden en familie. En van de koers, Vlaanderen’s mooiste. ❤️

Warme groet,

Theo

DC22C343-BE6A-4C24-A667-2776486530D4.jpeg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s