Campus Belgique

Goed nieuws!

Onze instellingen voor hoger onderwijs trekken studenten en onderzoekers aan vanuit alle continenten. Vorig jaar reikten mijn diensten maar liefst 9.011 studentenvisa uit. Buitenlandse studenten verrijken onze universiteiten en hogescholen met hun eigen inzichten en onderzoek, maar nemen ook de hier opgedane kennis weer mee naar huis. Zo streven we naar maximale intellectuele kruisbestuiving.

Maar dat wil niet zeggen dat we elke aanvraag blind goedkeuren. Elk jaar worden veel aanvragen voor studentenvisa geweigerd, vorig jaar 2.074. We merken immers dat studenten uit ontwikkelingslanden de studentenvisa, die tijdelijk zijn, soms louter aanzien als een mogelijkheid om definitief naar ons land te emigreren.

Met name bij Kameroense studenten stelt zich daar een groot probleem, reden waarom ik vorig jaar naar dat land op missie trok. Alleen al uit Kameroen kwamen er vorig jaar 1.949 aanvragen, en dat maakt Kameroen het grootste kandidaat-studiemigratieland naar België, wat op zich al vreemd is. Bij veel aanvragen werd dan ook vastgesteld dat er valse diploma’s en documenten werden voorgelegd. Fraude en corruptie zijn er wijdverspreid.

Mijn missie naar Yaoundé was succesvol en kent sinds kort haar bekroning. Sinds 1 april worden Kameroense studenten ter plaatse extra gescreend door medewerkers van het Institut Français in Kameroen, die die screening nu al doen voor aanvragen voor studieverblijven in Frankrijk, mét succes. Na de ‘Campus France’ bestaat er sinds 1 april nu ook een ‘Campus Belgique’. We sloten hierover begin dit jaar een akkoord. Met expliciete dank aan onze ambassade ginds en aan Minister Reynders voor de excellente samenwerking.

De medewerkers van dit instituut zullen niet alleen de documenten verifiëren, maar ook de taalkennis, de competenties en intenties van de Kameroense studenten die zich willen inschrijven aan een Belgische instelling van Hoger Onderwijs. Dit alles in nauwe samenwerking met de Dienst Vreemdelingenzaken. Zo voeren we de strijd tegen migratiefraude gevoelig op en zorgen we er tegelijk voor dat de Kameroense studenten die wél een visum krijgen, meer kans hebben op slagen, waardoor ze na terugkeer kunnen bijdragen aan de economie van hun land.

De Kameroenese media bracht dit nieuws groot. Het verslag in hun nieuwsbulletin:

http://www.crtv.cm/2018/03/the-midday-bilingual-tv-newscast-15-mars-2018/

Studentenvisa:

Aanvragen in 2017:
1/ Kameroen: 1949
2/ China: 901
3/ VSA: 584
4/ Turkije: 529
5/ Marokko: 490

Positieve beslissingen in 2017:
1/ China: 882
2/ Kameroen: 826
3/ VSA: 571
4/ Turkijke: 462
5/ India: 298

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s