3,5 jaar staatssecretaris

Vandaag exact 3,5 jaar geleden legde ik de eed af als staatssecretaris. Deze foto werd genomen vlak voor de eedaflegging bij het binnengaan in het Koninklijk Paleis op 11 oktober 2014.

Op 3,5 jaar is er veel veranderd, voor mij persoonlijk, maar meer nog beleidsmatig op asiel en migratie.

De schokgolf van de naïeve ‘Wir schaffen das’ migratiechaos van 2015-2016 is nog lang niet verteerd door Europa. De Europese kiezer blijft genadeloos zijn oordeel vellen. Links kreeg het de laatste halve eeuw nooit zo zwaar te verduren.

In België begint de crisis opgelost te geraken. We sluiten dit jaar de laatste noodopvangcentra en de asielwachtlijst zal volledig weggewerkt zijn, dit trouwens voor de eerste keer ooit. De terugkeercijfers stijgen, al is er nog marge voor verbetering. Acuut plaatsgebrek in de illegalencentra en juridische procedures allerhande bemoeilijken de zaken, maar ook daar is verbetering op komst.

Onze resultaten onder het motto: ‘zacht voor de kwetsbaren, hard voor de misbruikers’ mogen gezien worden, de steun bij de bevolking voor ons beleid is groot. De samenwerking met mijn administratie is uitstekend, en ik ben gezegend met een topkabinetsploeg, van de mensen aan het onthaal tot mijn kabinetschef.

Het werk is echter nog lang niet af: de wachtlijsten moeten verder dalen, er moeten extra plaatsen in de gesloten centra bijkomen, de terugkeer moet verder omhoog en bovenal, de illegale migratie naar Europa moet tot 0 herleid worden.

De Europese tanker is aan het keren, maar het gaat traag. Op mijn vastberadenheid kunnen jullie blijven rekenen. Ik ook op die van jullie? 👊

4F0212EF-0A28-40B1-9B25-B741DA7D4F53.jpeg

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s