Zwartwerk

Illegaal verblijf en zwartwerk zijn fenomenen die heel nauw met elkaar verweven zijn. Elke dag worden 3 illegalen betrapt op zwartwerk. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg.

De eerste slachtoffers van deze problematiek zijn uiteraard de illegale werknemers zelf, die werken aan veel te lage lonen en in soms abominabele arbeidsomstandigheden.
Maar ook legale werknemers, vooral zij die laaggeschoold zijn, worden erdoor geschaad. Zwartwerk is immers veel goedkoper dan legale arbeid, waardoor het de eigen arbeiders uit de markt kan prijzen. Enkel de uitbuiters zelf worden daar beter van.

Samen met Staatssecretaris De Backer, bevoegd voor sociale fraude, schakelen we daarom een versnelling hoger in de strijd tegen zwartwerk. DVZ krijgt toegang tot het Meldpunt Sociale Fraude, waardoor het gericht acties zal kunnen plannen om netwerken van mensenhandel en zwartwerk met illegale migranten op te rollen.

Tegelijk zullen de ambtenaren van DVZ elke aanwijzing van zwartwerk systematisch delen met de sociale inspectie, zodat zij gepast kunnen optreden tegen de werkgevers die mensen in illegaal verblijf tewerk stellen.

Slechts door intensieve samenwerking kunnen de gaten in het net gedicht worden. Deze week ondertekenden we daarover een samenwerkingsakkoord tussen de sociale inspectie en de Dienst Vreemdelingenzaken.

Samen strijden tegen illegaliteit, samen strijden tegen zwartwerk. 💪

7E961713-5949-42C3-9D6D-C3EB6ADFAB8F

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s