Meer plaatsen in de gesloten centra voor illegalen aub

Al vele jaren hamer ik op het belang van de uitbreiding van de capaciteit in de gesloten centra voor illegalen.

Ik deed dit vanuit de oppositie omdat de vorige regeringen enkel plaatsen afbouwden, en ik doe dit vanuit de meerderheid. Net omdat het aantal plaatsen bij aanvang van mijn beleid op een absoluut historisch dieptepunt lag (oktober 2014: amper 471 plaatsen), is de weg lang en zwaar. Ik heb op 4 jaar tijd de capaciteit al fors verhoogd. Tegen begin volgend jaar zal ik 700 plaatsen hebben, het hoogste aantal ooit. Op één legislatuur van het laagste aantal naar het hoogste aantal plaatsen in de gesloten centra voor illegalen ooit. Door mijn Masterplan Gesloten Centra, goedgekeurd door de regering, gaan we daarenboven naar de opening van bijkomend gesloten centra in Holsbeek (2019), Antwerpen (2021) en Charleroi (2021). Als het Masterplan uitgevoerd is, zullen we ongeveer 1.150 uitzetplaatsen hebben.

Dit realiseren vraagt tijd. Een historisch gebrek aan plaatsen moet worden rechtgezet en dat gaat niet op 1, 2, 3. Grote infrastructuurwerken kosten tijd.

Het probleem van illegaliteit los je echter niet enkel op door meer gesloten plaatsen te creëren. Want opsluiten is één zaak, effectief repatriëren een andere. Op veel medewerking van deze illegale migranten moeten we niet rekenen, ook hun thuislanden geven vaak niet thuis als het op identificatie aankomt, om nog maar te zwijgen van de ettelijke juridische procedureslagen. En laten we toch ook niet vergeten dat meer dan de helft van de opgepakte illegale transitmigranten van Eritrea zegt te komen. Geen enkel Europees land organiseert gedwongen verwijderingen naar deze gruwelijke dictatuur. Daarnaast zijn velen van Soedan. Herinnert u zich de politieke hetze toen ik amper een handvol illegale Soedanezen terugstuurde naar Khartoem? Het kostte me bijna mijn politieke kop of die van de regering. De meerderheidscollega’s staakten hun torpedo-aanvallen pas toen mijn partijvoorzitter zijn hakken in het zand zette.

Naast het goede, maar vaak frustrerende werk dat onze vreemdelingen- en politiediensten dagdagelijks leveren, naast de uitbreiding van de detentiecapaciteit voor illegalen, naast het afsluiten van terugnameakkoorden met de landen van herkomst (Marokko, Nigeria, Irak, Somalië, Tunesië,… heb ik allemaal getekend), moet ook justitie nog meer proberen optreden tegen de mensensmokkelnetwerken die actief zijn in België. Er wordt goed werk geleverd met de huidige middelen en manschappen, maar op dit moment hebben deze criminele netwerken nog te veel speelruimte.

Illegale transitmigratie is een probleem dat ontstaat door een gebrekkige controle van de Schengenbuitengrenzen van Europa. In eerste instantie moet hier dus aan gewerkt worden, door de illegale migratie naar Europa te stoppen. Al die boten moeten terug. Mensen redden, ja. Afzetten in Europa, neen.

Uiteraard ben ik tevreden indien eminente Kamerleden mij steunen in de aanpak van het probleem van transitmigratie. Tegelijk is het wenselijk dat de traditionele partijen hun binnenlands en bij uitbreiding Europees standpunt over illegale (boot)migratie eens helder stellen. Want hoe je het ook draait of keert, een duidelijke boodschap tégen illegale migratie, tégen mensensmokkel en tégen nog meer verdrinkingen die weerklinkt tot in de grootstadswijken van Agadez, Lagos en Conakry, zal honderd keer meer impact hebben dan het bouwen van bijkomende detentiecapaciteit.

Wij hebben alvast onze boodschap gekozen en durven ze ook eendrachtig verdedigen. Aan alle malafide mensensmokkelaars, trafikanten en illegale migranten zeggen wij luidop ‘You will not make Europe home.’

Enkel door een versie van het Australisch model toe te passen in Europa kunnen de illegale migratiestromen gestopt worden en zal de transitmigratie op termijn opdrogen.

Dus waarde collega’s, plus est en vous.

image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s