Klimaatgespijbel

Lieve mensen,

Ik heb me de afgelopen weken kritisch uitgelaten over de klimaatspijbelaars. Sommigen vonden me cynisch en respectloos. ‘Waarom val je de jeugd aan?’ vroeg men me meermaals, mijn eigen broer incluis. In onze gemeentelijke basisscholen ontstond er ook onduidelijkheid. Actie voeren of niet?

Een paar puntjes op de i.
Vooreerst vind ik het lovenswaardig dat jongeren zich inzetten voor een maatschappelijk doel. Ik heb nooit ‘de jeugd’ aangevallen. Ik ben wel geen voorstander van spijbelacties en al zeker niet van de lichtzinnigheid waarmee sommige collega’s dit opnamen. Groen, PvdA en Spa gingen gewoon lekker mee spijbelen. Basisscholen werden gemobiliseerd. Sommige ouders wisten amper waarover het ging en veel leerlingen al helemaal niet. 6-, 7-, 8-jarige kinderen werden zonder enige pedagogische terughoudendheid voor de kar gespannen. Koepels en het ministerie vonden het ook ‘supertof’ en lieten begaan. Een genuanceerder standpunt tav het gespijbel had niet misstaan, beter, had gemoeten.

Zoals wel vaker sloeg het originele enthousiasme over. Het feit dat in heel wat scholen de actie plots verplicht werd, deed de publieke opinie keren. Niet mee betogen werd plots spijbelen. Over een omgekeerde wereld gesproken. Het opstandige, rebelse is er natuurlijk snel af als al de volwassenen – sommigen nog enthousiaster dan de leerlingen – mee beginnen doen. Er is niets minder cool dan ouders en leerkrachten die cool willen doen. Ik kon me de afgelopen weken trouwens niet van de indruk ontdoen dat de leerlingen, meer dan uit eigen beweging, op sleeptouw werden genomen door het activistische deel van het leerkrachtenkorps. De politieke neutraliteit was vaak zoek.

Deze beweging heeft zichzelf hiermee in de voet geschoten, het enthousiasme is tanende. Het gros van de ouders vindt het nu wel welletjes geweest. Onze Vlaamse nuchterheid neemt terug de bovenhand.

Dit alles neemt niet weg dat de aandacht voor milieu en duurzaamheid, ecologie, propere lucht en klimaat, hoge toppen scheert. En dat is een goede zaak.

Neen, ik wou absoluut niet dat er klimaatgespijbeld werd in Lubbeek. Ik ben tegen spijbelen en vind die politieke recuperatie van basisschoolkinderen niet kunnen. Maar ik wil wél dat er op een POSITIEVE, CONSTRUCTIEVE en PEDAGOGISCH VERANTWOORDE manier gewerkt wordt aan het ecologisch bewustzijn van onze jeugd. Want het is onze planeet en we hebben er maar één.

Net daarom werkten we de afgelopen weken samen met de schooldirecties educatieve acties uit. Deze week gingen de Lubbeekse scholen zwerfvuil rapen en vrijdag hielden we een milieuactie nav Wereldwaterdag.

Alle schoolgaande kinderen in Lubbeek namen deel aan dit initiatief van de gemeente door een T-shirt mee te brengen naar de school.
184 leerlingen fietsten naar het gemeentehuis om de ingezamelde T-shirts af te geven aan de Kringloopwinkel.
Deze T-shirts krijgen op die manier een tweede leven. Onze Lubbeekse kids besparen met hun 1392 meegebrachte t-shirts, duizenden liter water. (De productie van 1 T-shirt vraagt immens veel water.)

Ook wij dragen bij tot een beter milieu én klimaat. Niet door te drammen, wel door ons gezond verstand te gebruiken.

Zo kan het dus ook. 👍💚

Deel gerust als je het eens bent. Bedankt en prettige zondag!

FOTO: Loes Vermeulen

F80816AC-BA6F-4D9B-A910-806058E9D023

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s