Na de Trumphoax, de plagiaathoax

Enkele online-kranten schreven vandaag dat een zekere Waalse prof, waarvan ik tot vandaag nog nooit had gehoord, ons beschuldigt van “plagiaat” (sic!) in onze nieuwe boek. Dat zou volgens hem geïnspireerd zijn op een boek van hem. De kranten schreven dat allemaal zonder mij, mijn co-auteur Joren Vermeersch of onze uitgever Karl Drabbe hierover te contacteren. Bij deze zijn wij formeel: noch ikzelf, noch co-auteur Joren Vermeersch hebben het boek van die man ooit gelezen. Ons boek is samengesteld op basis van ingezonden vragen van burgers, die beantwoord werden aan de hand van eigen inzichten en gegevens die publiek toegankelijk zijn, afkomstig van de Belgische overheid en de Europese Unie en waarvan de bronvermeldingen helder opgenomen zijn in het boek. De beschuldiging en de gretige overname daarvan in de media, zonder ons te contacteren, is dus compleet lasterlijk.

Concreet weerleggen wij hier al zijn beschuldigingen:
– Wij citeren zijn werk niet in ons boek: dat komt logischerwijs omdat wij zijn werk niet gelezen hebben. We hebben het niet geraadpleegd en er geen elementen of inzichten uit gehaald om ons boek te schrijven.
– De titel komt overeen: er zijn ontelbaar veel boeken in de format “X in X vragen en antwoorden”. Die format is niet beschermd.
– De cover komt overeen: wij hebben die cover uiteraard niet zelf gemaakt, maar wel een professionele vormgever. Die man was evenmin op de hoogte van het bestaan van het boek van die professor.
– Vijf vragen komen overeen: nogal wiedes dat enkele vragen overeen zullen komen in twee boeken met “vragen over migratie”. Het gaat blijkbaar over 5 vragen van de 24. Ons eerste hoofdstuk is een algemeen hoofdstuk, met daarom algemene vragen.

Wie ons boek leest zal zien dat er niets overgenomen werd uit dat boek. Er kan geen sprake zijn van plagiaat uit een boek dat wij nooit gelezen hebben. Gezien de beschuldigingen van deze man lasterlijk zijn, zijn ze ook strafbaar. Wij beraden ons dan ook over juridische stappen ten aanzien van dit heerschap. Over de media kan ik kort zijn: men maakt er een sport van om mensen te beschuldigen en publiek te veroordelen, zonder eerst een fact-check te doen, noch om ons een reactie te vragen.

Wij werken ondertussen door.

87872056-0A60-44EF-AB2A-3DEDA18384B4

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s