Christenvervolging

De afgelopen jaren werden er aanslagen gepleegd tegen christenen in Egypte, Syrië, Libië, Pakistan, Indonesië, de Filipijnen, India, Irak, Burkina Faso, Nigeria, Frankrijk en Sri Lanka. Die aanslagen kwamen allemaal uit dezelfde hoek: de radicale islam.

In december 2018 bestelde de Britse minister van buitenlandse zaken, Jeremy Hunt, een omvangrijke studie hierover. Ook ik werd in dit kader in april uitgebreid geïnterviewd door rapporteur David Fieldsend, voormalig attaché bij de Anglicaanse vertegenwoordiging bij de EU in Brussel, recent werkzaam voor de Britse Foreign Secretary (foto).

Een eerste tussentijdse rapport is nu vrij gegeven en wat blijkt? Men spreekt over een “inconvenient truth”, waarbij “de overweldigende meerderheid (geschat op 80%) van de vervolgde gelovigen wereldwijd christenen zijn”. Er is sprake van structureel geweld, gericht tegen christenen, in grote delen van Afrika en Azië, uitgaande van radicale moslims. Dit feit is onmiskenbaar als je de frequentie en de geografische verspreiding van het anti-christelijke geweld in kaart gaat brengen.

Toch wordt deze feiten vaak geminimaliseerd tot ontkend door de Europese mainstream-media en -politiek. Over terrorist Brenton Terrant, die de gruwelijke aanslagen pleegde op moskeeën in Nieuw-Zeeland, werden TERECHT ganse kranten vol geschreven. Moslimgeweld tegen christenen veel dichter bij huis (twee weken geleden nog in Burkina Faso) moet het vaak stellen met een voetnoot. De balans in de berichtgeving lijkt zoek en dat is betreurenswaardig.

ELKE persoon die vermoord of vervolgd wordt omwille van zijn geloof is er één te veel, of die nu christen is, moslim, jood, hindoe of boeddhist. Anti-christelijk geweld is wel degelijk een groot probleem, wereldwijd, en het wordt tijd dat de internationale gemeenschap daarin haar verantwoordelijkheid opneemt. Dat begint bij het durven benoemen van het probleem en dat eindigt bij kordate actie. Landen die de strijd aanbinden tegen het fenomeen moeten de volle steun van Europa krijgen, met woorden maar ook met daden. Ook ons land moet daarin zijn deel doen, naar vermogen.

Bishop of Truro’s Independent Review for the Foreign Secretary of FCO Support for Persecuted Christians

4C1C5205-7C40-4261-A290-4B3AA4BA80B7.jpeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s