Kindergeld voor asielzoekers?

Voorop in het nieuws:
Onze Minister-President Jan Jambon zou Fakenews verspreiden door te beweren dat hij een verhaal kent van een gezin erkende vluchtelingen dat met het opgespaarde kindergeld van tijdens de asielprocedure een huis kon kopen.

De Tijd berekende dat in het ‘extreme geval’ van ‘een gezin met vijf kinderen en twee jaar in de asielprocedure’ dit 32.000 euro opbrengt en dat is onvoldoende om een huis te kopen in Vlaanderen.

Even de feiten op een rij:
1/ Asielzoekers met kinderen krijgen geen kindergeld tijdens de asielprocedure;
2/ ALS ze erkend worden als vluchteling (29,3% vd asielaanvragen in november 2019), krijgen ze RETROACTIEF vanaf het moment van de asielaanvraag het kindergeld gestort;
3/ Asielzoekers die erkend worden als vluchteling moeten volgens EU-Recht beschouwd worden als altijd vluchteling geweest te zijn, dwz vanaf de asielaanvraag. Daarom wordt het bij erkenning retroactief uitbetaald;
4/ Erkende vluchtelingen moeten volgens de Conventie van Genève gelijk behandeld worden als eigen onderdanen;
5/ Dit kan/kon soms leiden tot enorme sommen geld die plots in 1 keer gestort worden/werden.
6/ De Vlaamse Regering bekijkt nu hoe dit systeem stopgezet kan worden aangezien ze al bed-bad-brood-begeleiding krijgen tijdens de hele asielprocedure.

Over de casus die De Tijd aanhaalt (koppel met vijf kinderen en twee jaar in de asielprocedure) en bestempelt als een ‘extreem geval’:
1/ Vijf kinderen is uitzonderlijk maar niet extreem uitzonderlijk.
2/ Twee jaar in de asielprocedure is helemaal niet extreem, de gemiddelde asielprocedure mét beroep erbij duurt tegenwoordig gemakkelijk anderhalf jaar.

Als je echt een uitzonderlijke casus wil dan spreek je over een koppel met vijf kinderen en 5 tot 10 jaar in de asielprocedure. Dan kom je op bedragen tot meer dan 80.000 en daarmee vind je op sommige plaatsen in Vlaanderen wel nog een huis.

Ik ken dit concrete geval niet, maar het is – hoewel uitzonderlijk – perfect mogelijk. Jan verspreidt geen fakenews. Meer nog, toen hij het zei, was het voor iedereen duidelijk dat dit in uitzonderlijke omstandigheden is.

En het allerbelangrijkste is dat we dit willen STOPPEN.

Kortom, de factcheck is FOUT.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s