Woonzaak

Steeds vaker stappen linkse verenigingen naar de rechter of naar internationale instellingen om politieke eisen in te willigen waarvoor ze geen steun krijgen in het stemhokje. Ze ondergraven op die manier de kratos (macht) van het demos (volk) en dus de democratie zelve. Een verontrustende evolutie.

Nu is het de beurt aan het Vlaamse woonbeleid om internationaal aangeklaagd te worden, voor de Raad van Europa meer bepaald. Vijf NGO’s eisen daar dat Vlaanderen zijn sociale woningaanbod verdubbelt en maximumprijzen instelt op de privé-markt.

Ik heb hoegenaamd geen probleem met het formuleren van zo’n politieke eisen, maar wél met de poging om ons eigen parlement hierin buiten spel te zetten. Ook al zijn de uitspraken van de Raad van Europa niet afdwingbaar, het politieke gezag ervan is groot. Het is soft law, een nuttig bouwsteentje om in een latere fase de overheid voor de rechtbank te slepen en de overheid schaakmat te zetten met gigantische dwangsommen indien ze niet gedwee luistert naar de rechters. Gouvernement des ONG’s/NGO’s/juges.

Deze klacht tegen Vlaanderen gaat ook voorbij aan de realiteit. Het aantal sociale woningen is onder de vorige Vlaamse regering (cijfers 2014-18) gestegen met maar liefst 7.567 eenheden. Dat de wachtlijsten desalniettemin toch verder stegen, met 33.406 mensen (!), ligt niet aan het Vlaamse woonbeleid, maar wel aan de grote blinde vlek bij links: migratie. Het onaangepaste Europese migratiemodel, met zijn lakse gezinsherenigings- en asielrichtlijnen, laat ons niet toe om migratie aan te sturen. Het resultaat daarvan is grootschalige sociale migratie, met als gevolg als maar langere wachtlijsten voor sociale woningen, ondanks recordinvesteringen.

Zolang dat probleem niet aangepakt wordt, gaan we blijven dweilen met de kraan open in het Vlaamse woonbeleid. Daar ligt het kalf gebonden. Daar ligt ook de oplossing.

5A61942B-E700-4553-9CA4-B4FF4F614D9C

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s