De coalitie van de menselijkheid

Deze week keurde de Kamer een resolutie van Groen goed om alleenstaande migrantenjongeren die opgevangen worden op de Griekse eilanden binnen te vliegen in België. Voor de tweede keer deed ze dat met de zelfverklaarde ‘coalitie van de menselijkheid’ – wat een dédain. De eerste keer was naar aanleiding van een resolutie om volwassen bootmigranten vanuit Malta en Italië binnen te vliegen.

Twee keer stemde de N-VA tegen. Niet uit een gebrek aan menselijkheid of solidariteit met de Grieken, Italianen of Maltezen. Wel omdat dit in onze ogen de structurele oplossing die dringend nodig is aan onze buitengrenzen, de Australische aanpak die ik uitleg en verdedig in mijn boeken, enkel maar uitstelt en verder bemoeilijkt.

Door deze bootmigranten actief te helpen bij hun verdere migratie naar hun einddoel – een rijk West- of Noord-Europees land – zullen nog meer mensen aangemoedigd worden om de levensgevaarlijke reis te ondernemen en zullen de bendes van mensensmokkelaars enkel nóg rijker, sterker en driester worden. Vergeet ook niet dat heel wat van die alleenstaande jongeren ‘opgestuurd’ zijn door hun ouders. Als ze papieren krijgen, kunnen de ouders later gezinshereniging aanvragen en is hun gouden ticket voor Europa binnen. Laten we niet naïef zijn. Mag ik er ook aan herinneren dat onze eigen asielcentra propvol zitten en het asielbudget totaal uit de hand is gelopen sinds ik geen staatssecretaris meer ben?

De situatie op de Griekse eilanden is uitzichtloos, maar dit ligt grotendeels in Griekse handen. Na meer dan 1 miljard euro Europese steun voor de organisatie van een degelijk opvang- en asielbeleid, duurt het nog steeds jaren voor een eerste interviewafspraak kan gemaakt worden en blijft het organisatorisch in de soep draaien.

Laat me ook hier duidelijk zijn, ik respecteer de nieuwe Griekse regering enorm voor wat ze doet tegen Erdogan en voor de grensbescherming van Europa. Ik zal deze steun blijven uitspreken op de bühne, maar de manier waarop ze hun asielsysteem organiseren is alles behalve efficiënt, ondanks jarenlange massale Europese steun.

Dus neen, wij kunnen ons niet vinden in de resoluties van groen en stemden tegen. Het merendeel van de Europese Lidstaten doet hier trouwens om gelijkaardige redenen niet aan mee.

4510CF4E-D45A-47EA-AD77-BA05D9298E37

 

Een gedachte over “De coalitie van de menselijkheid

  1. Het is een schande wat die groene hersenloze dommeriken presteren! Alle andere partijen moeten laten zien dat ze zich niet laten in de hoek drummen met hun averechtse oplossingen en daar best héél hard op reageren !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s