Asielrechtspraak

‘Vlaamse rechters zijn negen keer strenger op vlak van asielrecht.’ kopt de Franstalige krant L’Echo. Je kan dat ook anders brengen, met name: ‘Franstalige rechters zijn negen keer soepeler of lakser op vlak van asielrecht.’

Waarover gaat het juist?

België ontvangt elk jaar vele duizenden asielzoekers. Deze dienen een asielaanvraag in bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Hiervoor hebben ze recht op een gratis advocaat (deze gratis rechtsbijstand bij de asielaanvraag is quasi uniek in de wereld). De Commissaris-Generaal voor de Vluchtelingen en dé Staatlozen (CGVS) beslist in alle onafhankelijkheid over deze asielaanvragen. Momenteel wordt meer dan 70% van de asielaanvragen afgewezen. Na de afwijzing kan de migrant in beroep gaan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV), opnieuw met de hulp van een gratis advocaat.

De RVV is een administratief rechtscollege dat zich buigt over beroepen inzake asiel en migratie. Het is opgedeeld in taalrollen, een Franse en een Nederlandse. Welnu wat blijkt, de Franstalige rechters beslissen 9 keer vaker om de afgewezen asielzoeker in beroep toch gelijk te geven dan de Nederlandstalige rechters.

Dit probleem van het gebrek aan ‘eenheid in rechtspraak’ is ernstig en ondermijnt de geloofwaardigheid van de rechtsstaat. Je hebt immers als migrant meer kans op Belgische verblijfspapieren als je voor de Franse taalrol, ipv de Nederlandse taalrol kiest. Vreemdelingenadvocaten weten dit al jaren en spelen hier natuurlijk bewust mee. Ze zullen er alles aan doen om op de Franse taalrol te geraken.

De eenheid van rechtspraak is een juridisch basisbeginsel. Het is aan het RVV-voorzitterschap om hierop toe te zien. Dit gebeurt te weinig. Het is eerder de gewoonte om gênant weg te kijken van deze cijfers. Dat ze nu toch in het jaarverslag gepubliceerd worden – voor het eerst in 10 jaar(!) – is des te opmerkelijker en getuigt van transparantie. Is er verbetering op komst?

Bijkomend probleem is het gebrek aan een interne evaluatie- en sanctiemogelijkheid van de tientallen RVV-rechters. Er is geen stok achter de deur. Men doet finaal wat men wil. Ik diende daartoe een wetsvoorstel in.

Er zijn heel wat rechters, ook Franstalige (!), die keihard werken en het goed menen met onze samenleving en rechtstaat, maar sommigen lopen er al jaren de kantjes van af. Dat zorgt voor interne en externe weerstand en spanningen. Daarbij komt zeker ook het cultuurverschil tussen de taalgroepen.

Werk aan de winkel.

Goed weekend, lieve mensen.

A9F44430-412A-40D0-B6B4-4BFC4D6DBF97

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s