10 jaar Kamerlid

Al op mijn 18 jaar droomde ik ervan Kamerlid te zijn. Het volk mogen vertegenwoordigen in onze democratie, is in mijn ogen het hoogste goed. Het parlementaire métier is een stiel apart. De publieke meewarigheid is soms terecht, maar zeker niet altijd. Veel kritiek komt in essentie neer op het feit dat er in dit vreemde land gewoon te veel regeringen, parlementen en dus parlementsleden zijn. Zoals je weet, wil ik er nog maar een, de Vlaamse. Al de rest is overbodig, ballast uit een taai verleden.

Op 6 juli 2010, 10 jaar geleden, legde ik voor het eerst de eed af in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Sinds 2000 hard aan de N-VA weg getimmerd. Als lijsttrekker van het oude arrondissement Leuven behaalde ik op 13 juni 2010 13.164 voorkeurstemmen. 10 jaar later is Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst en zetel ik voor de kieskring Vlaams-Brabant met 122.738 voorkeurstemmen, het meeste van alle 150 Kamerleden.

In die 10 jaar zag ik veel Kamerleden komen en gaan, backbenchers, maar ook harde werkers. Ik zag vreugde, maar ook ontgoocheling en ja, soms pure verbittering. Toppolitiek is niets voor blozende maagden. In het haaienbassin van de Wetstraat is de beet steeds nader dan de schouderklop.

Een backbencher ben ik nooit geweest en zal ik wel nooit zijn. Daarvoor smijt ik me te graag. En ja, misschien ben ik tot 2024 wel ‘gewoon’ Kamerlid en geen minister. Dit land is zo uitgewoond, dat het geen verkiezingsuitslag meer verdraagt. Als een dief in een nacht kwam er in maart een minderheidsregering, en wat nu op tafel ligt belooft niet veel goeds. Toch zal ik geen seconde treuren. Jullie stem zal gehoord worden. Luid en helder. Elke dag opnieuw.

Prettige zondag, lieve mensen. Geniet van elkaar, de familie en vrienden in de bubbel en het mooie weer. ❤️💪

Foto: Christophe Demuynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s