Wegkijkers

Terwijl Europa land na land in lockdown gaat naar aanleiding van de tweede coronagolf, blijft onze zuidgrens wagenwijd open staan. Zo arriveerden gisteren maar liefst 400(!) bootmigranten op Lampedusa, het Italiaans eiland voor de Libisch-Tunesische kust. Geen oorlogsvluchtelingen uit Syrië, geen drenkelingen noch Subsaharaanse gezinnen met uitgemergelde kinderen in haveloze sloepjes, wel in hoofdzaak jonge Tunesische mannen op motorenboten.

Uiteraard zijn dit niet allemaal salafisten of terroristen maar de kerkaanslagpleger van Nice was enkele weken geleden een onder dezen. Volledig uit te sluiten valt het dus zeker niet.

Intussen kijkt de linkse Italiaanse regering weg van dit probleem. Ook de Europese Commissie zal er alles aan doen om de populaire rechtse kandidaat-premier Matteo Salvini van de Legapartij te dwarsbomen. Zo werd hij als minister van Binnenlandse Zaken al eerder gewipt omwille van zijn streng grensbeleid. Hij moet zich ervoor zelfs voor de Italiaanse rechtbank verantwoorden.

In België kijkt Paarsgroen+ gedwee mee weg. CD&V-voorzitter Joachim Coens mocht dit weekend in De Zondag wel pleiten voor een strenger migratiebeleid, zijn staatssecretaris Mahdi is met handen en voeten gebonden aan het regeerakkoord waarin geen verstrengingen, maar enkel versoepelingen worden aangekondigd. De uitgestelde beroepsbeslissing over de wereldvreemde Soedanveroordeling door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens spreekt boekdelen. Deze regering zal terug mooi in de pas lopen van de opengrenzenlogica van de internationale instellingen, rechtshoven en big business.

Mahdi’s ongeloofwaardige pleidooi voor (de vaak onwerkbare) vrijwillige terugkeer en tégen het Australische model, in combinatie met zijn eerste beslissingen om het Belgisch asielloket terug zonder afspraak vrij te openen (onmiddellijke asielopvang incluis), de hervestiging van vluchtelingen vanuit Turkije herop te starten en minstens 150 bootmigranten vanuit de Griekse eilanden binnen te vliegen, zenden een helder signaal naar het Schumanplein, het VN hoofdkwartier in New York en alle Afrikaanse en Arabische hoofdsteden: Wir schaffen das. Genau.

De Vlamingen stemden in hoofdzaak Vlaams en migratiekritisch, maar krijgen een Belgisch verwelkomingsbeleid, exact het omgekeerde dus.

Deel gerust, ik blijf jullie stem vertolken. 💪

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s