Wat kost migratie ons?

Mijn toenmalige collega Minister van Financiën Johan Vanovertveldt en ik bestelden in 2018 een studie bij de Nationale Bank van België over de economische impact van migratie. Deze studie liet twee jaar op zich wachten, maar werd vandaag voorgesteld.

Mijn bemerkingen:
—> Hetgeen veel mensen al decennia intuïtief aanvoelen wordt bevestigd. De niet-Europese migratie kost handenvol belastingsgeld, zéker bij de eerste generatie, maar ook bij de tweede, ook al beweert de NBB in haar perstekst dat die outcome wel netto positief is. (Dit ligt enkel aan het feit dat deze tweede generatie nog jonger is, maar die wordt natuurlijk ook oud en zal dan duurder worden voor de overheid zoals doorgaans bij het ouder worden (owv stijgende gezondheidszorg, pensioen…). Men vergelijkt dus appelen met peren. Dit zou beter over lifetime bekeken worden via de Net Present Value (dwz de verdisconteerde waarde van toekomstige kosten en inkomsten) is het meest logische bij economische impactstudies in het welvarende Westen.)

—> Gezinshereniging en asielmigratie zijn de ‘duurste’ migratiekanalen.

—> Grote manco in migratiestudie NBB is ook dat de kostprijs van illegaliteit niet wordt berekend. Miljardenfactuur. Dito voor extra investeringen in veiligheid en justitie.

—> Daarnaast stoor ik me aan het feit dat de NBB spreekt over een positieve invloed van migratie op het BBP. Dat is natuurlijk macro-economisch. Tijdens de grote Europese asielcrisis van 2015-2016 steeg het BBP van Duitsland fors wegens extra miljardenuitgaven voor asielopvang, bed, bad, brood, begeleiding… maar zagen we wel een daling van het BBP per capita en dus een individuele verarming van de Duitser. In mijn boek ‘Continent zonder grens’ heb ik hieraan een hoofdstuk gewijd.

Deze studie toont in elk geval aan dat het essentieel is om in te blijven zetten op een hogere werkzaamheidsgraad en betere opleiding/vorming voor de migranten die hier al zijn, en op strengere migratiewetgeving en een Australisch asielmodel tégen illegale migratie voor zijn die in de toekomst wensen te komen.

Dit kopt alvast de economische krant De Tijd. Terecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s