Sereniteit en fakenews

Staatssecretaris Sammy Mahdi maakt er zijn hoofdopdracht van om ‘de sereniteit in het asiel- en migratiebeleid terug te brengen.’ Volgens zijn beleidsnota werd ‘dit debat immers vaak op basis van foute informatie gevoerd. Foute informatie die vaak doelbewust wordt verspreid.’ Hijzelf zal zorgen voor ‘een trans­parant beleid’ zegt de nota. Mahdi wil zo ‘een dam opwerpen tegen de verspreiding van fake news.’ Er komt zelfs een heuse website die alle migratiedata bundelt.

Enkele tips voor de staatssecretaris:
1/ Als u praat over sereniteit probeer u dan wat in te houden alvorens ervaren Kamerleden uit de losse pols te beschuldigen van leugens. Beweren dat ik mijn budgettaire vragen te laat indien terwijl dit manifest onwaar is, lijkt me niet zo sereen.
2/ Sereniteit bewaren doe je niet door de oppositie te beschuldigen van ‘getoeter’ omdat ze aanklaagt dat paarsgroen het land lockdowngewijs dichtsmijt, maar tegelijkertijd de poorten van het asielloket terug volledig open zet. En er een foto bijplaatsen van een drukbevolkte asielwachtrij van voor corona en dus zonder afstandsregels terwijl u door uw vrije opening zelf zowat een jaarrecord dagcijfer van 197 asielzoekers hebt laten inschrijven, is intellectueel oneerlijk. Fakenews, quoi. (U trok ten andere ook mijn cijfer onterecht in twijfel.)
3/ Sereniteit afkondigen doe je niet door in de allereerste paragraaf van uw beleidsverklaring er de Jodenvervolging bij te sleuren om zo uw beleidskeuze voor de ‘Wir schaffen das’-lijn van Merkel te verantwoorden. Je moet maar durven. Destijds bestond er geen of amper bescherming voor mensen op de vlucht. Vandaag bestaat er internationaal en nationaal een heel gamma aan wetgeving om mensen die vluchten te kunnen beschermen. De situatie van de Joden in het Interbellum en de periode van WOII vergelijken met die van de huidige migranten en vluchtelingen die door 5, 6, 7 volstrekt veilige landen reizen om in de sociale welvaartsstaten Duitsland, België of Zweden finaal asiel aan te vragen, is een slag in het gezicht van de Joden die destijds volledig in de val zaten.
4/ Sereniteit afkondigen doe je doorgaans niet door ‘de witte Vlamingen’ (sic) te bestempelen als angstig voor asielzoekers. Ik vind dat eerlijk gezegd nogal stigmatiserend.

In verband met de migratiedatawebsite en de zelfverklaarde strijd tegen fakenews – waarbij dhr Mahdi slimmig in het midden laat wie die verkeerde informatieverspreider(s) volgens hem dan wel was of waren – volgende tips voor de staatssecretaris:
1/ Zorg dat de antwoorden die u in de Commissie Binnenlandse Zaken geeft zelf 100% correct zijn. Zo bent u wel degelijk bevoegd voor mensen zonder papieren, ook diegenen in het kraakpand in Ukkel, itt uw bewering. Zo is het detentiekamp op Manus Island al sinds 2017 dicht en verblijft er op Nauru geen enkele bootmigrant meer, itt uw bewering en zo heeft uw administratie wél degelijk cijfers over het aantal vrijgelaten illegale terroristen aangezien ze er steeds de lokale politie van moet verwittigen, itt uw bewering.
Slordigheid of beginnersfoutjes?
2/ Graag op de migratiedatabank het aantal uitgeschreven Bevelen om het Grondgebied te Verlaten, het aantal uitgevoerde BGV, het aantal vrijlatingen van illegalen uit de gesloten centra en de gevangenissen, het aandeel vreemdelingen in de Belgische gevangenissen (legaal-illegaal), de criminaliteitsstatistieken volgens verblijfsrecht, het aandeel niet-Europese leefloners, de effectieve kostprijs van de asielopvang, de werkzaamheidsgraad van niet-EU, het aandeel niet-EU in de sociale huisvesting, de kostprijs van de transitmigratie…

Waar ik hiermee naartoe ga, is dat ik niet weet of het zo een goed idee is om alles op de Belgen/vreemdelingen-wijze te benaderen en in een ‘anti-fakenews’ databankwebsite te vatten. Ik denk dat het de maatschappelijke verdeeldheid eerder zal doen toenemen dan afnemen. Of is de staatssecretaris misschien van plan een enge politiek-correcte selectie te maken van de gepubliceerde data? Dat zal het (grote) migratiekritische deel van de bevolking pas echt teleurstellen, natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s