Bankgeheim

Beste vrienden,

Drones, warmtezoekers, slijpschijven, avondklokken en samenscholingsverboden vormen sinds 2020 een deel van ons leven. De paarsgroene regering kondigt nu eindelijk een Pandemiewet aan. Niets te vroeg. De stelselmatige afbreuk van onze burgerlijke grondrechten en vrijheden door een groenlinkse regering maakt velen – terecht – nerveus. Gelukkig gaat onze gouverneur Jan Spooren in Vlaams-Brabant niet te ver, als burgemeester waak ik daar ook sterk over. Law and order, is nog iets anders dan een verklikkingsmaatschappij.

Waar echter bijna geen aandacht voor is, is de opheffing van het bankgeheim. Deze regering bereidt een wet voor opdat de banken tot 2x per jaar het saldo van elke bankrekening moeten rapporteren aan de staat. Dit om ‘eigenaardige’ transacties op te kunnen sporen.

Als politicus moet ik al jaren mijn vermogensaangifte doen. Dit om mijn integriteit te kunnen controleren. Ik heb daar geen probleem mee. Corruptie is verderfelijk en moet structureel aangepakt en voorkomen, zéker ook in de politieke stiel die uw belastingsgeld beheert.

Maar deze maatregel als permanente vermogensaangifte van élke burger, is toch van een totaal ander niveau. Het is niets meer of minder dan de integrale opheffing van het grondrecht van het bankgeheim. We evolueren stap voor stap naar een bespiedende overheid die haar burgers wantrouwt. Velen zullen de geldsok terug bovenhalen. Back to the future.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s