Inger Støjberg en de kindbruidenkwestie

De naam Inger Støjberg zegt u waarschijnlijk niet veel. Inger was migratieminister in Denemarken toen ik het Belgisch departement leidde. Ze is momenteel oppositielid voor de rechts-liberale Venstre partij in het Folketing, het Deens Parlement.

Inger Støjberg, Klaas Dijkhoff (VVD) en ik konden het als jonge, redelijk rechtse staatsdragers goed met elkaar vinden. Tijdens de grootste asielcrisis die Europa sinds WOII kende, hadden we veel aan elkaars steun, raad en humor. Meer moest dat niet zijn.

Inger ligt momenteel enorm onder vuur in het Folketing. Waarom? Ze nam de beslissing om streng te zijn tegen kindhuwelijken. Ze gaf de opdracht om kindbruiden weg te halen bij hun ‘man’. ‘Kan niet!’ oordelen sommige ngo’s en er kwam recent een heuse onderzoekscommissie ‘kindbruiden’. De huidige linkse meerderheid in Denemarken vond een stok om post factum populaire Inger en haar streng, maar rechtvaardige beleid eens goed de grond in te stampen. Klinkt allemaal nogal herkenbaar moet ik zeggen…

Deze post als steun aan Inger. Laat maar niet op je kop zitten. Ik ken je als een klassedame met het hart op de juiste plaats.

Slim. Hold ud, Inger.

PS: Ook in België kennen we dit fenomeen van de kindbruiden al jaren. Koppel Afghaanse asielzoekers komt toe in Brussel, zij 15 jaar, hij 24, gehuwd volgens Afghaans (sharia)recht. Soms zijn die meisjes zwanger, soms is zij 17 en hij 19, wat het allemaal nog moeilijker maakt. Ik gaf mijn administratie ook de opdracht om hier streng over te waken en steeds het belang van de minderjarige (altijd meisjes) en het eventuele kind op de eerste plaats te zetten en af te wegen. De standaardscheiding hoorde er echter niet bij. Ervaring leerde ons dat scheiden soms enkel leidde tot wegloopgedrag of een slechte invloed had op de eventuele zwangerschap. Wel was er in zo een gevallen steeds extra waakzaamheid vanwege de sociaal assistenten en het medisch team. Vreselijk moeilijke kwestie.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s