Freedom of speech

Er leeft terecht bezorgdheid over de vrijheid van meningsuiting en de Big Tech censuur van de laatste dagen.

Dit moet je weten:

—> De vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel principe in een democratische rechtsstaat. Ze botst echter op grenzen. Aanzetten tot geweld is er zo een. Publiek stellen: ‘Ik roep iedereen op om het parlement te gaan bestormen en daarbij geweld niet te schuwen.’ is strafbaar, geen discussie.

—> Ook aanzetten tot haat is strafbaar. Dit is al veel minder duidelijk. Enkele radicaalrechtse betogers protesteerden recent met de slogan ‘Stop de islamisering!’. Zij worden nu voor de rechtbank gesleept met als grond: ‘aanzetten tot haat jegens een groep (moslims)’. Betwistbaar. Mag je nog gaan betogen tegen een asielcentrum in je buurt? Een petitie tekenen tegen de komst van een moskee? Mag je betogen tegen deze EU? Tegen het huidige Europese asielmodel? ‘Eigen volk eerst!’? Mag je nog gaan protestwandelen in Kraainem of Linkebeek tegen de faciliteiten voor Franstaligen in de Vlaamse Rand? De aloude slogan ‘Franse ratten, rol uw matten’ scanderen is dat aanzetten tot haat? Wat werd er destijds in Voeren allemaal niet gescandeerd? Iets roepen tegen de scheidsrechter op een voetbalwedstrijd? Tegen de andere spionkop (dikke nekken vs boeren…)? Wansmakelijk kan je dit allemaal vinden, maar strafbaar?! Je merkt al gauw dat je op een glijdend vlak zit, een slippery slope richting een stevige beperking van de vrijheid van meningsuiting.

—> Aanzetten tot geweld en/of haat worden momenteel gevat als persdrukmisdrijven en komen voor het Hof van Assisen en dus voor een volksjury. Omdat deze juridische procedure zo zwaar is, wil de regering dit nu voor een correctionele rechtbank laten veroordelen. Dat gaat sneller en vlotter. Ironisch genoeg is Open VLD-liberaal Van Quickenborne hiervan de voortrekker. Toch is het vooral een politieke eis van de Groenen. Voordeel is dat er nu vaker bestraft zal worden, risico is dat elke rechter zijn eigen interpretatie kan geven en het begrip ‘aanzetten tot haat’ heel breed en dus verstikkend effectief strafbaar zal worden.

—> De censuur van Big Tech (Facebook, Twitter, Instagram etc) is nog een heel ander verhaal. Waarom viseren ze Trump maar laten ze de Iraanse ayatollahs – die ongegeneerd oproepen tot het uitroeien van Israël en ‘de Zionisten’ – ongemoeid? Waarom zwaaien ze met hun privéstatus als het de facto mediadragende monopolisten zijn? De Belgische regering was het hele weekend te kleinmoedig om deze ongeziene inperking van de vrijheid van meningsuiting te veroordelen, het was wachten op de afkeuring van Bondskanselier Merkel vooraleer iemand zich hier durfde roeren. En dan nog blijft het stil op de regeringsbanken. Liever aan de Goede Kant van de Geschiedenis de internationale carrière veilig stellen. Dat kennen we intussen…

—> De strijd tegen Fakenews moeten we ernstig nemen. Daarom moeten we blijven investeren in mediawijsheid bij onze jeugd en in onafhankelijke en objectieve media. De oprichting van een nieuwsoortig ‘Ministerie van de Waarheid’ is echter een slecht idee. Houd overheid en politiek op afstand.

Heb ik nu zelf schrik dat ze mijn sociale media platleggen? Niet onmiddellijk, maar ik ben wel geschrokken en op mijn hoede. We moeten dit debat durven voeren. We zúllen dat ook doen, op de bühne in de Kamer en ver daarbuiten. Onze kinderen en kleinkinderen gaan het ons anders nooit vergeven. De veilige geborgenheid van aan de Goede Kant van de Geschiedenis te staan, kan je doen afdrijven naar donkere oevers.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s