Daar is de lente

Enkele ochtendlijke overpeinzingen na een bijzonder weekend:

 • “De versoepelingen gaan we over 3 weken bespreken” dixit minister Frank Vandenbroucke. Niet enkel het parlement en de grondwet worden aan de kant geschoven, ook de rest van de regering. Één man neemt de beslissingen. Het aantal doden daalt al weken iedere dag fors, iedere dag liggen er minder mensen op IC. Ik dacht dat het daarom ging?
 • Heb je die beelden gezien aan de kust en in de steden? Het mooie lenteweer was genieten. Corona leek even zo ver weg. Ik merk ook dat het bij veel mensen compleet op is. Zich aan de regels houden valt steeds zwaarder. Het water staat aan de lippen, ook psychologisch en mentaal. De absurde straffen die sommigen opgelegd krijgen, doen het draagvlak uiteraard verder smelten als sneeuw voor de zon.
 • Dries Van Langenhove kreeg het over zich heen. Na het pepperspray-incident met Van Grieken, nu het betogen tegen het verbod van Génération Identitaire in Parijs. VB zal blijven stunten en provoceren tot het eens ferm misloopt, zo voorspel ik. Over de kern van de zaak, het mogelijke Franse verbod op deze rechts-identitaire jongerenbeweging, heeft niemand het. Toch is het een ernstig maatschappelijk debat waard. Ik gaf hierover eerder deze week volgende reactie aan PAL NEWS:
  Génération Identitaire
  Theo FRANCKEN: ‘De rechts-conservatieve opiniemaker Éric Zemmour vreest dat men op den duur niet meer tegen massamigratie of de islam mag betogen. Men maakt zich zorgen dat dat een opiniedelict wordt.
  Ik spreek me niet uit over deze exacte casus want ik ken de details onvoldoende, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat je meningen gaat verbieden in de samenleving. We hebben hier in België het strafbare, breed interpreteerbare concept ‘aanzetten tot haat’. Ik zie duidelijke parallellen. Als ik naar de vordering van het Mechelse parket kijk, dat een spandoek met de tekst ‘Stop Islamisering’ daaronder zou vallen, dan maak ik me toch zorgen. Wat als je zegt ‘Stop faciliteiten’? Is dat dan aanzetten tot haat tegen Franstaligen in de Vlaamse Rand? Als je betoogt tegen een asielcentrum in jouw gemeente, of een online petitie tekent, ben je dan ook medeplichtig aan het aanzetten tot haat jegens vluchtelingen of migranten? De grens is natuurlijk aanzetten tot geweld, wat van een compleet andere orde en terecht verboden is.
  Dit is een slippery slope en ook in Frankrijk woedt dit debat.’
 • Er was ook goed nieuws: de kraanvogels zijn terug! Met duizenden vlogen ze over ons land, ook over Lubbeek. Geniet van de Lubbeekse overtocht en hun Pellenbergse adempauze. Indrukwekkend om zien. De lente is in het land!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s